©Al Jazeera
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Izrael zaútočil na Sýriu. Protivzdušná obrana odrazila útoky na oblohe nad Damaskom

Sýria, 24. februára 2020 (SANA, Sputniknews) – Izraelská armáda uviedla, že napadla pozície palestínskej skupiny Islamský džihád v Sýrii a Pásme Gazy. Útok bol natočený aj na video, ktoré je publikované na Facebooku sýrskej televízie Al-Ikhbariya.


 

الدفاعات الجوية تتصدى لاهداف معادية بسماء ريف دمشق

الدفاعات الجوية تتصدى لاهداف معادية بسماء ريف دمشق

Uverejnil používateľ ‎Alikhbaria Syria الاخبارية السورية‎ Nedeľa 23. februára 2020

 

Skôr sýrska štátna agentúra SANA informovala, že protivzdušná obrana odrážala útoky na oblohe nad Damaskom. V sobotu velenie sýrskych ozbrojených síl uviedlo, že protivzdušné sily krajiny dostali rozkaz zostreliť všetky vzdušné ciele, ktoré bez varovania narušili vzdušný priestor krajiny.

Smrť veliteľa skupiny

Izraelská televízna stanica I24 uviedla, že v dôsledku útoku bol zabitý minimálne jeden z veliteľov skupiny. Palestínska skupina však tieto informácie poprela.

 

Hnutie Islamského džihádu poprelo správy izraelských médií o zabití vodcu v dôsledku izraelského leteckého útoku v Sýrii, uviedla organizácia vo svojom vyhlásení.

Agentúra France-Presse vydala nové vyhlásenie, v ktorom bojové krídlo skupiny uviedlo, že dvaja členovia organizácie zomreli pri “sionistickom bombardovaní Damasku”.

V predvečer izraelská armáda uviedla, že v prvých dvoch vlnách ostreľovania militantov bolo vystrelených 21 rakiet v Aškelone a na pohraničných dedinách, 13 z nich boli zachytené systémom protiraketovej obrany Železná kopula (Iron Dome). V dôsledku izraelských odvetných útokov na Gazu boli podľa ministerstva zdravotníctva zranení štyria Palestínčania.

 

Izraelské útoky proti Sýrii

Sýria a Izrael nemajú ustanovené diplomatické vzťahy a od doby svojho vzniku sa nachádzajú vo vojnovom stave. Po vypuknutí občianskej vojny v roku 2011 sa Sýria stala častým terčom izraelských náletov.

Izrael útoky vysvetľuje tým, že sa snaží zabrániť svojim nepriateľom získať moderné zbrane. V prvom rade sa jedná o iránske jednotky a ozbrojencov libanonského hnutia Hizballáh, ktorí bojujú v občianskej vojne na strane Asada.

 

K útoku  došlo aj dňa 6. februára. Jeho cieľom boli údajne vojenské základne v blízkosti Damasku. Vtedy boli strely vypálené z okupovaných Golanských výšin.

V ruskej armáde neskôr informovali, že útok ohrozil dopravné lietadlo so 172 ľuďmi na palube. Vtedy sa lietadlo Airbus A320 nachádzalo blízko letiska v Damašku a nechýbalo veľa, aby sa dostalo pod paľbu sýrskej protivzdušnej obrany, ktorá sa snažila izraelský útok odraziť. Lietadlu sa našťastie podarilo včas zmeniť kurz a pristálo na ruskej leteckej základni Hmímím v Sýrii.

 

Irán pohrozil USA a Izraelu útokom v prípade chyby z ich strany

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov