© USNI
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Čínsky torpédoborec laserom mieril na americké prieskumné lietadlo

Čína, 28. februára 2020 ( Sputnik) – Čínsky torpédoborec v Tichom oceáne laserom mieril na americké prieskumné lietadlo P-8A Poseidon. O udalosti vo svojom vyhlásení informuje 3. flotila Námorníctva Spojených štátov amerických. Uvádza sa, že k incidentu došlo 17. februára vo vodách západne od ostrova Guam. Zamierenie laseru, ktorý nie je voľným okom viditeľný, zachytil snímač na palube Poseidonu.


 

V americkom námorníctve, že použitie laserov tejto triedy môže potenciálne ohroziť posádku a poškodiť palubové systémy lietadla. Vo vyhlásení sa uvádza, že P-8A vykonával let v medzinárodnom vzdušnom priestore v súlade s medzinárodnými pravidlami. Zároveň bola činnosť čínskeho torpédoborca označená za “nebezpečnú a neprofesionálnu”. 

Čínski vojaci tieto informácie zatiaľ nekomentovaliUž skôr USA informovali o zámere rozšírenia úsilia odporu voči Číne a odoslali do tichooceánského regiónu špeciálnu operačnúskupinu, ktorá dokáže vykonávať informačné, elektronické, raketové a kybernetické operácie proti Pekingu. 

 

“Ríša hackerov” USA

Spojené štáty si ako najväčší špionážny štát na svete v kybernetickom priestore zaslúži názov “ríša hackerov”, v polovici februára to uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Geng Shuang. Predtým noviny Tribune de Geneve vo zverejnenom vyšetrovaní  uviedli, že Ústredná spravodajská služba USA (CIA) prostredníctvom švajčiarskej spoločnosti pre šifrovanie správ viac ako 50 rokov monitorovala tajnú vojenskú a diplomatickú korešpondenciu viac než 100 štátov. Jednalo sa o spoločnosť Crypto AG, ktorá od roku 1952 sídli vo švajčiarskom kantóne Zug. Poskytovala štátom šifrovacie zariadenia na ochranu pri odovzdávaní tajných údajov a správ.

 

V roku 2018 bola spoločnosť Crypto AG rozdelená na dve časti, z ktorých jedna začala slúžiť výhradne švajčiarskym klientom. Druhá spoločnosť je Crypto International a je zameraná na zahraničnú klientelu. Na jej webových stránkach je teraz uverejnené vyhlásenie, že nemá nič spoločné s Crypto AG alebo americkými a nemeckými spravodajskými službami, ale je súkromnou spoločnosťou, ktorá v roku 2018 kúpila značku a aktíva spoločnosti zo Zugu.

Otras vo Švajčiarsku. CIA desiatky rokov používala miestnu kryptografickú spoločnosť pre medzinárodnú špionáž

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov