Jas-39 Gripen © wikipedia
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Česko na rozdiel od Slovenska odkladá nákup lietadiel – armáda uvoľní na riešenie následkov krízovej situácie 2,9 miliardy korún

 


Česko, 24.marec 2020 ( AM, MO ČR ) – Český minister Lubomír Metnar chápe súčasnú mimoriadnu situáciu a rezort obrany je pripravený sa spolupodieľať na riešení následkov. Na základe rokovaní s ministerkou financií Alenou Schillerovou boli identifikované zdroje, ktorými rezort obrany podporí štátny rozpočet pri financovaní vzniknutých strát.

“V súčte sme z nášho rozpočtu pripravení uvoľniť 2,9 miliardy korún. Vnímam to ako maximálnu možnú podporu štátu v kritickej situácii. Obmedzenia sa nesmú dotknúť kľúčových vyzbrojovacích projektov. Modernizácia armády musí pokračovať. Rozhodli sme sa však posunúť v čase niektoré akcie s nižšou prioritou, “zhrnul minister Metnar.

Úspory vo výške 2 miliárd korún sa týkajú plánovaných investičných výdavkov. Ide najmä o uvoľnenie finančných prostriedkov plánovaných v roku 2020 na nákup malého dopravného lietadla (831 mil. korún), odklad väčšej časti zálohovej platby za dva nové lietadlá CASA (700 mil. korún) a kurzovú úsporu za tohtoročnú splátku lietadiel Jas-39 Gripen ( 254 mil. korún). Zvyšok sumy tvorí vnútorné rezervy, ktoré boli určené na prípadné medziročné navýšenie cien pri investičných akcií do nehnuteľného a hnuteľného majetku.

Necelú tretinu sumy chce tento rok rezort obrany ušetriť v oblasti povinných výdavkov, kedy budú uvoľnené finančné prostriedky na neobsadené miesta. Ak by to nestačilo, mohlo by ako ďalší krok mimoriadne dôjsť k spomaleniu tempa tohtoročného náboru nových vojakov. Uvedené rozpočtové opatrenia boli diskutované a pripravené s velením armády tak, aby neobmedzili jej akcieschopnosť a bojaschopnosť.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov