Čínsky morský dron Haiy je veľmi podobný dronu Litoral Battlespace Sensing-Glider (LBS-G) amerického námorníctva / foto:  H. I. SUTTON
Aktuality, Námorníctvo,

Čína nasadila 12 podvodných dronov v Indickom oceáne – nápadne podobných americkým konkurentom

Čína, 24.marec 2020 ( AM, CSIS ) – Čína nasadila flotilu podvodných bezpilotných plavidiel v Indickom oceáne. Podľa zdrojov čínskej vlády boli bezpilotné plavidlá vypustené v polovici decembra 2019 a obnovené vo februári po vykonaní viac ako 3 400 pozorovaní. Tieto bezpilotné prostriedky môžu samostatne fungovať niekoľko mesiacov. Podvodné drony sú nápadne podobné tým, ktoré rozmiestnilo americké námorníctvo, zaujímavosťou je v roku 2016 sa Čína zmocnila oceánskeho dronu amerického námorníctva.


 

Podľa správ z decembra 2019 bolo na misiu v Indickom oceáne nasadených 14 dronov, neskôr bol počet pozmenený na 12 kusov, s dvoma pravdepodobne boli technické problémy. Boli vypustené prieskumnou loďou Xiangyanghong 06. Ich oficiálnou úlohou bol zimný prieskum projektu pre oceán a ekológiu, ktorý realizovalo ministerstvo prírodných zdrojov.

 

 

“Morské krídlo” (Haiyi) sa vyznačuje výraznou podobnosťou s morským snímacím klzákom (LBS-G), ktorý používa námorníctvo USA. Čína získala americký LBS-G v medzinárodných vodách v Juhočínskom mori. K zadržaniu dronu došlo 15. decembra 2016 severozápadne od zálivu Subic Bay pri pobreží Filipín. Americký dron podľa zdrojov USA vypustili z oceánografickej výskumnej lode USNS Bowditch, ktorá sa plavila v medzinárodných vodách Juhočínskeho mora, kde mal dron na základe pokynov civilného kontraktora zhromažďovať vedecké údaje. V okamihu, keď sa Američania chceli pokúsiť svoj dron vyzdvihnúť, čínska posádka vypustila vlastnú loď a pomocou nej sa dronu zmocnila. Američania sa potom niekoľkokrát pokúsili nadviazať s čínskou posádkou kontakt vysielačkou, ale na ich hlásenia nikto neodpovedal. Následne čínska loď zmizla z dohľadu. Neskôr Čína vrátila Spojeným štátom podmorský dron.

 

Čínske drony údajne zbierali oceánografické údaje. Senzory merali teplotu morskej vody, slanosť, zákal, hladinu chlorofylu a kyslíka. Táto informácia bola prostredníctvom antény v chvoste odoslaná späť na materskú loď.  Okrem týchto neškodných informácií sa, ale bežne využívajú pre účely námornej spravodajskej služby v rámci podmorského protiponorkového boja. Čína naďalej hlási, že pri svojom pobreží nachádza cudzie drony, ak čínske rybárske plavidlo uloví klzák, musí ho odovzdať vláde. Podobný osud zasahuje, ale aj čínske bezpilotné drony.

 

Článok: Podvodné prepravné vozidlá americké námorníctvo drží v tajnosti

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov