Kalašnikov PPK
Aktuality, História, Ručné zbrane a výstroj,

Unikátne video ukazujúce samopal Kalašnikov z roku 1942

Rusko, 24.marec 2020 ( AM, Sputnik ) – YouTube kanál Kalašnikov zverejnil video, na ktorom je ukázaná jedna z prvých zachovaných vzoriek samopalov Michaila Kalašnikovova. Sovietsky konštruktér ho vytvoril už v roku 1942.


 

Napriek tomu, že bol Kalašnikov tankista, počas bitky o Briansk bol nútený po zničení svojho tanku bojovať ako pešiak. Neskôr počas polročnej rekonvalescencie z ťažkých zranení, ktoré utrpel počas bojov, ho priviedli k skonštruovaniu jeho prvej samonabíjacej zbrane. Kalašnikov predstavil svoje plány novej zbrane konštruktérovi A. Blagonravovi, ten ihneď spozoroval jeho talent a odporučil ho pre ďalšie odborné štúdium. Od roku 1942 začal pracovať v Hlavnom vedecko-výskumnom ústave strelných zbraní spadajúceho pod Hlavné delostrelecké veliteľstvo Červenej armády. V tej istej dobe sa po menších úpravách rozhodol predložiť kompetentným orgánom svoju novú zbraň, ktorú vtedy nazval PPK (Pistolet pulemet Kalašnikova – pištoľový samopal Kalašnikova).

 

Michail Timofeevič Kalašnikov dobre vedel, akú zbraň vojaci potrebovali na rýchlu evakuáciu z tanku. Preto vytvoril práve taký model – kompaktný, s malou kapacitou. Používal vtedy preferované a hlavne výkonné pištoľové náboje 7,62 x 25 Tokarev. Náboje boli vtedy používané hlavne v pištoli TT30 ( Tokarev ) a v samopaloch Špagin ( PPŠ ). Samopal na pištoľové náboje bol testovaný vo februári 1943 neďaleko Moskvy, uviedol Ruslan Čumak, vedúci oddelenia fondov Vojenského historického múzea delostrelectva. Po tomto teste dostal Kalašnikov príležitosť zapojiť sa do konštrukčnej činnosti , čo robil takmer do roku 2000.

 

Porovnanie náboja 7,62×25 s najpopulárnejšími pištoľovými nábojmi v súčasnosti

 

Tento samopal mal automatiku s polovoľným záverom, brzdenie počas streľby prebiehalo pomocou špeciálneho mechanického systému. Nezávislý úderník strieľal z uzavretého záveru. Všetky ovládacie prvky sú na ľavej strane zbrane.  Kompetentní zhodnotili, že napriek tomu, že ide o dobrú konštrukciu je nový samopal oproti masovo vyrábaným PPŠ-41 či PPŠ-43 komplikovanejší a náročnejší, čo bol v tej dobe, keď bolo nutné evakuovať veľkú časť sovietskeho priemyslu významný argument. Samopal tak nemohol byť prijatý do výzbroje. Následne bol pre hromadnú výrobu doporučený samopal Alexeja Sudajeva.

 

Hmotnosť tohto “pištoľového samopalu” je 2,9 kilogramu. Celková dĺžka je 750 milimetrov, dĺžka hlavne je 250 milimetrov. Kapacita zásobníka 25 nábojov 7,62 x 25 mm.

 

Zbraň storočia

Sériová výroba AK a jeho modifikácie sa začali v Iževskom strojárenskom závode. Útočná puška Kalašnikov, ktorá je uvedená na zozname významných vynálezov 20. storočia, sa stala najrozšírenejšou zbraňou na svete. Počas 60 rokov bolo vyrobených viac než 70 miliónov kusov AK a jeho modifikácií. Daná zbraň je dokonca vyobrazená na vlajke Mozambiku. Dnes má na Sinajskom polostrove pomník. Jeho meno dávajú v Afrike novonarodeným deťom.

 

Už 70 rokov je samopal v rôznych úpravách vo výzbroji ruskej armády . Mimochodom, nielen ruskej, pretože desiatky krajín sveta vyrábajú rôzne verzie Kalašnikova. Podľa hodnotenia odborníkov počet vyrobených zbraní už presiahol 100 miliónov kusov. Avšak, sám Michail Kalašnikov bol proti použitiu svoje zbrane v medzinárodných konfliktoch.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov