© breitbart
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Vojaci v Maďarsku v rámci boja s koronavírusom prevezmú kontrolu nad neziskovkami. Pražská kaviareň už hovorí o puči

Maďarsko, 25. marec 2020 ( Sputnik ) – Novinár denníka Rešpekt Marek Švehla na sociálnej sieti upozornil na to, že do niekoľkých strategických maďarských firiem napochodovali vojaci. Dotknutý tak v tejto súvislosti dokonca začal hovoriť o puči. O čo sa v skutočnosti vlastne jedná?


 

Marek Švehla na svojom Facebooku píše, kam všade maďarský premiér Viktor Orbán vyslal vojakov a čo majú podľa neho na starosti.

“Podľa tohto textu poslal Orbán vojakov nielen do atómovej elektrárne, ale aj nemenovaných neziskoviek. Nechcem používať silné slová ako puč, nič o tom zatiaľ neviem, ale hrozne by ma zaujímalo, čo tam tie krajne nedôveryhodné a často dosť neschopné indivíduá budú robiť. Vraj “sledovať činnosť týchto firiem a podávať hlásenia akčnému výboru”. Pod to by sa koniec koncov vošiel aj ten puč, “stálo v jeho príspevku.

 

 

Švehla sa odkazuje na článok, ktorý bol uverejnený na portáli Sme.sk. Podľa neho do niekoľkých strategických maďarských firiem napochodovali vojaci. Ministerstvo obrany dokonca zverejnilo zoznam spoločností, v ktorých od štvrtka postupne preberá kontrolu akčná skupina vedená rezortom obrany.

 

Situácia v Maďarsku

V článku stojí, že na čele jednej z týchto akčných skupín je maďarský minister obrany Tibor Benkő a jej úlohou je podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI “zabezpečiť fungovanie strategických firiem v oblasti energetiky, dopravy, farmaceutického priemyslu a v ďalších oblastiach”.

 

Podľa plánu by obrana mala prevziať riadenie 140 spoločností. Zoznam vraj, ale v prípade potreby rozšíri až na stovky spoločností. Ministerstvo malo listom oznámiť prvým 71 firmám, že majú počítať s vyslaním tímov vojakov a vyzvalo ich k spolupráci.

“Akčná skupina zodpovedná za zabezpečenie bezpečnosti kľúčových maďarských spoločností bude plánovať a organizovať výkon potrebných činností, ktoré sú nevyhnutné pre plynulý chod krajiny. Urobí tak prostredníctvom oddielov ministerstva obrany, “píše sa na stránkach ministerstva obrany.

Akým mechanizmom bude toto konanie fungovať, zatiaľ, ale nie je úplne jasné. Minister obrany Benkő uviedol, že vyslané tímy budú sledovať činnosť týchto firiem a podávať hlásenia akčnému výboru. Ten má zabezpečiť prácu v týchto spoločnostiach a zodpovedať za ich koordinované a plynulé fungovanie.

Čo sa týka daného zoznamu , vyskytla sa na ňom napríklad atómová elektráreň v Paksi, Maďarská národná banka, Budapeštianska burza, železnice MÁV, autodopravca Volánbus, supermarkety Auchan, Maďarská pošta aj Antenna Hungária, telekomunikačná firma, ktorá zabezpečuje televízne a rozhlasové vysielanie v celej krajine . Ďalej sú na zozname aj ďalšie elektrárne, plynárne a vodárne, energetické a finančné inštitúcie, zdravotnícke zariadenia i neziskové organizácie .

 

Spomeňme, že dané opatrenie prišlo chvíľu po tom, čo maďarská vláda oznámila, že pripravuje návrh zákona, ktorý by jej umožnil vládnuť pomocou dekrétov. Opatrenia pritom zdôvodňuje nutnosťou operatívne čeliť terajšej pandémii koronavírusu . Opozícia však upozorňuje na nebezpečenstvo zneužitia mimoriadnych právomocí kabinetom Viktora Orbána, najmä vzhľadom na to, že nie je stanovené ich časové obmedzenie. Isté obavy znejú aj z Bruselu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov