© Sputnik
Aktuality, Letectvo,

V Krasnodarskom kraji sa zrútilo lietadlo L-39 – pilot neprežil

Rusko, 25. marec 2020 ( Sputnik ) – Lietadlo L-39, ktoré je určené pre základný, pokročilý aj bojový letecký výcvik, sa včera zrútilo v Rusku. K nešťastiu došlo v Krasnodarskom kraji. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany. Informácie z rezortu hovoria o tom, že pri nehode zahynul pilot-kadet, ktorý vykonával plánovaný výcvikový let bez munície.


“Dňa 25. marca okolo 16.00 hod v Krasnodarskom kraji pri vykonávaní plánovaného výcvikového letu havarovalo bojové cvičné lietadlo L-39. Lietadlo pilotoval kadet štvrtého ročníka Krasnodarského vyššieho vojenského leteckého učilišťa pre pilotov. Podľa predbežných informácií pilot zomrel, ” hovorí sa v správe.

Čo sa týka príčiny nehody, podľa jednej z verzií sa dôvodom mohla stať porucha zariadenia. Rezort ďalej doplnil, že k ďalším stratám na zemi nedošlo, pretože pilot lietadlo naviedol mimo dedinu, ktorá sa nachádzala obďaleč. Na miesto havárie boli okamžite vyslaní špecialisti pátracej a záchrannej služby.

Lietadlo L-39 Albatros  je prúdové podzvukové cvičné lietadlo vyvinuté v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Ide o všestranné lietadlo určené pre základný, pokročilý aj bojový letecký výcvik. Okrem toho môže byť vo verziách, ktoré umožňujú inštaláciu výzbroje, použitý aj ako ľahké bojové lietadlo. Ďalej môže obmedzene pôsobiť aj proti vzdušným cieľom. Český výrobca lietadiel L-39 – spoločnosť Aero Vodochody, plánuje tohto roku certifikovať nové výcvikové lietadlo L-39NG, písali sme o tom TU.

 

Letecké nehody v Španielsku

Na konci januára sme informovali o tom, že lietadlo C-101 španielskeho letectva havarovalo pri pobreží provincie Murcia na juhovýchode krajiny. Uviedlo to španielskej letectvo. Lietadlo C-101 z Hlavnej akadémie letectva spadlo do mora blízko piesočného výbežku La Manga v Murcii v druhej polovici dňa,” uviedlo španielske letectvo. Incident si podľa informácií nemal vyžiadať žiadne obete.

 

Aj v septembri minulého roka  havarovalo  v Španielsku lietadlo armádneho letectva, keď sa tiež zrútilo do mora. Stalo sa tak opäť v Murcii na juhovýchode krajiny. Lietadlo patrilo leteckej akadémii a na jeho palube sa mal nachádzať pilot a jeho žiak.

Video: Turecko v Sýrii zostrelilo československé lietadlo L-39 – pilota následne ukameňovali

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov