©MO ČR
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Českí vojaci sa budú môcť postarať o svoje malé deti, armáda pomôže s inteligentnou karanténou

 


Česko, 27.marec 2020 ( AM, MO ČR ) – Česká vláda dnes schválila vyhlášku, ktorá zabezpečí, aby vojaci mali nárok na rovnaké ošetrovné ako ostatní príslušníci bezpečnostných zborov. Podľa ministra obrany Ľubomíra Metnara si to za svoje nasadenie zaslúžia. Armáda je tiež pripravená podporiť koncept inteligentnej karantény vyčlenením až 33 odberových tímov.

Vďaka vyhláške vojaci dostanú možnosť zostať doma s dieťaťom tak dlho, kým budú uzavreté školy a detské výchovné zariadenia. Opatrenie sa týka aj pomoci postihnutým.

Minister obrany Ľubomír Metnar dnes na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády povedal, že vojaci a vojačky budú mať rovnaký nárok na ošetrovné, ako majú ostatní príslušníci bezpečnostných zborov. “Som presvedčený, že si tieto rovnaké podmienky zaslúžia,” povedal.

Vyhláška rieši aj dĺžku ošetrovného

Cieľom vyhlášky je poskytnúť príslušníkom Armády ČR možnosť vziať si služobné voľno, aby sa mohli postarať o dieťa mladšie ako 13 rokov, alebo postihnutého, ktorý je závislý od pomoci niekoho iného. Doma bude môcť zostať tiež osamelý vojak, ktorý má v trvalej starostlivosti dieťa vo veku povinnej školskej dochádzky.

Vojaci si doteraz mohli vziať voľno na starostlivosť o deti maximálne na sedem dní, v prípade osamelého vojaka na 13 dní. Zmena sa môže dotknúť až 1922 vojakov s dieťaťom v školskom veku do 13 rokov a 281 vojakov jedným rodičom s dieťaťom vo veku medzi 13. a 15. rokom. Súčasne sa dotkne aj rodín, ktoré sa starajú o dieťa alebo osobu v prvom stupni závislosti. Vojaci budú v tom čase dostávať celý plat. Tento benefit im doteraz patril len sedem dní. Účelom dnes schválenej vyhlášky je túto dobu predĺžiť na obdobie, po ktoré budú zatvorené školy, rovnako ako túto dobu už skôr vláda predĺžila u policajtov i iných zamestnancov.

Armáda pomôže s inteligentnou karanténou

Teraz sa na úrovni expertov ministerstiev zdravotníctva, vnútra a obrany dojednávajú detaily k zavedeniu inteligentnej karantény. Pri nej bude možné pomocou mobilov a platobných kariet zmapovať pohyb chorého. Opatrenie pomôže nájsť a kontaktovať ľudí, s ktorými nakazený prišiel do styku. Potrebný, ale bude jeho súhlas.

“Za armádu sme pripravení podporiť tento koncept vyčlenením zdravotníckeho personálu. Veľkou výhodou vojakov je ich mobilita a rýchlosť, “uviedol minister obrany Ľubomír Metnar. Zdôraznil súčasne, že armáda pomáha všade tam, kde je potrebné a bude v tom pokračovať, kým to bude potrebné.

Armáda má v tejto chvíli pripravených 14 mobilných odberových tímov, v prípade potreby môže byť ich počet navýšený až na 33. Tieto tímy sú pripravené od budúceho týždňa jazdiť po ČR podľa požiadaviek hygienikov.

ČR tiež dnes Taliansku a Španielsku ponúkne dodávky 10 000 ochranných oblekov pre zdravotnícky personál. Minister obrany Ľubomír Metnar vylúčil, že by do Talianska vyrazili českí vojenskí lekári. “Do Talianska odísť nemôžu. Pomáhajú a budú ďalej pomáhať našim občanom. Armáda sa na boji s pandémiou výrazne podieľa už teraz a prichádzajú ďalšie požiadavky, “uviedol minister obrany.

Aktuálne nasadenie Armády ČR

  • V akcii je viac ako tisíc vojakov s 200 kusmi techniky. Na hraniciach je 941 vojakov na viac ako dvoch desiatkach miest. Včera večer prvých vyslaných vojakov vystriedali čerstvé jednotky. Na Litovelsku pôsobí takmer 100 vojenských policajtov a vojakov. Zároveň je na mieste mobilné ambulancie a odberové miesto, kde poskytuje starostlivosť a psychologickú pomoc 12 armádnych zdravotníkov.
  • Pri pražskej ÚVN a vojenskej nemocnici Olomouc sú zriadené odberové miesta.
  • V Prahe ženisti v priebehu niekoľkých hodín postavili nafukovaciu halu pre dekontamináciu sanitiek záchrannej služby.
  • Od začiatku krízy vojaci zaisťujú rozvoz zdravotníckeho materiálu do a zo skladov Správy štátnych hmotných rezerv.

Článok: Česko na rozdiel od Slovenska odkladá nákup lietadiel – armáda uvoľní na riešenie následkov krízovej situácie 2,9 miliardy korún

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov