©twitter
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Ruský An-124 dnes večer pristane v Belehrade s humanitárnou pomocou pre Srbsko

Srbsko, 27.marec 2020 ( AM, Beg.aero ) – Najväčšie sériovo vyrábané dopravné lietadlo An-124 „Ruslan“ pristane v Belehrade s nákladom zdravotníckych potrieb. Srbská vláda požiadala Rusko o konkrétnu pomoc v rámci dohôd o mimoriadnej spolupráci medzi oboma krajinami. Oficiálny návrh predložilo ministerstvo vnútra a ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sľúbil v telefonickom rozhovore so srbským ministrom zahraničných vecí Ivicou Dačičom, že Rusko: „ako vždy pomôže Srbsku pri obstarávaní ďalších zdravotníckych pomôcok, ktoré by boli potrebné pri náhlom zvýšení počtu pacientov”.


 

Srbský prezident minulý týždeň tvrdo kritizoval EÚ, od ktorej sa Srbom spočiatku nedostávalo pomoci na boj s koronavírusom. V piatok 20. marca sa EÚ rozhodla darovať Srbsku 7,5 milióna eur, túto pomoc však veľvyslanec EÚ v Belehrade oznámil až po tom, čo sa na jeho inštitúciu zniesla zo strany Vučić kritika. Srbská hlava štátu medzitým napísala list čínskemu prezidentovi Si Ťin-Pchingovi, ktorého Vučić označil za “drahého osobného priateľa a brata” a žiadal o pomoc. Aleksander Vučić vyhlásil európsku solidaritu za mýtus a zároveň ocenil Peking za jeho pomoc. Svoju vďaku prejavil po tom, ako Srbsko prijalo päť miliónov ochranných rúšok z Číny, ktoré najskôr vyžadovali od EÚ, avšak bez úspechu.

 

Čína operatívne vyslala do Belehradu niekoľko transportov s humanitárnym nákladom, ale aj vlastných lekárov, ktorí majú praktické skúsenosti s tým, ako postupovať voči epidémii koronavírusu. Čínska veľvyslankyňa v Belehrade Chen Bo potvrdila, že aj keď v jej vlasti ešte pokračuje kampaň zameraná na potlačenie koronavírusu, Peking sa pozitívne postavil k prosbám srbskej strany pomôcť tejto balkánskej krajine zásielkou respirátorov, rýchlotestov na identifikáciu nákazy, ochranných masiek a rúšok, ako aj ďalšieho zdravotníckeho materiálu. Priamo v Srbsku bude pomáhať šesť čínskych lekárov, ktorí poskytnú srbským kolegom odborné rady, ako postupovať pri potlačení epidémie. Veľvyslankyňa Chen Bo podotkla, že žiadosť srbského prezidenta Alexandra Vučiča adresovaná priamo čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi  sa stretla s veľkou odozvou v čínskych sociálnych sieťach, kde si ju pozrelo pol miliardy ľudí. Aj čínske veľvyslanectvo v Belehrade dostalo tisíce podnetov od čínskych občanov, predstaviteľov čínskych komerčných kruhov, ale aj miestnych orgánov správy v jednotlivých čínskych regiónoch, ktorí ponúkajú svoju pomoc ľuďom v Srbsku.

Článok: Rusko dodá Srbsku protiraketový systém Pancir S1 v tomto týždni – Srbskí vojaci sú už trénovaní

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov