© Sputnik / Ildus Gilyazutdinov
Aktuality, Námorníctvo,

Ruské podvodné loďstvo: sovietske dedičstvo a ponorky piatej generácie

Rusko, 28. marca 2020 ( Sputnik ) – Rusko vykonáva modernizáciu ponoriek postavených v 80. a 90. rokoch a vybavuje ich modernými zbraňami. Súčasne sa pracuje na ponorkách budúcej generácie. Bude to stačiť k ochrane námorných hraníc krajiny?


 

Bolo spočítané, že hollywoodsky herec John Hurt umieral na obrazovke najmenej 48 krát. “Moje priezvisko priamo poukazuje na človeka, ktorého osudom budú vždy zranenia,” hovoril.

 

Možno, že ruskej podvodnej flotile prorokoval portál The National Interest (NI) asi rovnaký osud. V januári 2020 napísal, že podvodné sily ruského vojenského námorníctva umierajú , a v marci uverejnil článok o tom, že Rusko vykonáva rozumnú modernizáciu ponoriek, čo je pre USA znepokojujúcim znamením.

 

Urobíme v tom jasno: v prvom článku bola reč o tom, že sa staré ponorky aktívne vyraďujú z prevádzky, a nových sa stavia nedostatočné množstvo. V tom druhom príspevku sa písalo o modernizácii jednej z hlavných postsovietskych ponoriek projektu 885M – Jaseň-M.
Čo sa teda deje v ruskom vojenskom námorníctve “pod vodou”?

 

Druhá mladosť ponoriek

19. marca sa pripomínal v Rusku Deň námorníkov slúžiacich na ponorkách . V rámci osláv vedenie flotily už tradične oznámilo svoje plány do budúcnosti. Vrchný veliteľ námorných síl RF Nikolaj Jevmenov oznámil, že oprava a modernizácia ponoriek projektov 667BDRM Delfin, 971 Ščuka-B, 949A Antej bude pokračovať. Vďaka tomu bude prakticky dvojnásobne zvýšená životnosť atómových ponoriek projektov 971 a 949A.

 

Treba podotknúť, že základ súčasného zloženia útočných ponoriek ruského vojenského námorníctva tvoria práve ponorky týchto dvoch projektov. Sú to v skutočnosti projekty z 80. a 90. rokov minulého storočia, a oprava z nich neurobí ponorky ďalšie generácie, pokiaľ ide o technické a taktické charakteristiky, avšak modernizovať zbrane a predĺžiť život ponoriek takým spôsobom je celkom možné.

 

Sovietska odpoveď Los Angeles

Atómové ponorky projektu 971 sa vyvíjali svojho času ako sovietska odpoveď na výstavbu v USA ponoriek typu Los Angeles, a ich hlavným určením je boj s nepriateľskými ponorkami . Ponorky projektu 971 sa od seba značne líšia svojimi možnosťami v závislosti na roku výroby, ich súčasné zloženie je však čo do úrovne hlučnosti blízke najlepším svetovým vzorkám z rokov 1990 až 2000. Ich hlavnými zbraňami sú torpéda a strategické rakety s plochou dráhou letu Granat. Ponorky projektu 971 môžu útočiť nielen na iné ponorky, ale aj na pozemné ciele. V priebehu modernizácie bude môcť časť ponoriek tohto projektu užívať strely komplexu Kaliber, čo značne rozšíri bojové možnosti týchto ponoriek. Pripomenieme, že okrídlené rakety Kaliber boli vyvinuté na základe rakiet Granat a sú v podstate ich modernejšou “reinkarnáciou”, ktorá je navyše schopná niesť nielen pomerne ľahkú jadrovú bojovú hlavicu, ale aj mohutnú nejadrovú bojovú hlavicu, čo umožňuje využitie týchto rakiet v menej intenzívnych konfliktoch .

 

Ponorky projektu 949A Antej sú jednými z najlepších atómových ponoriek 90. rokov. Každá takáto ponorka sa vybavuje 24 okrídlenými raketami Granit s vynikajúcimi možnosťami boja s lietadlovými loďami. Má sa za to, že útok jednej podobnej ponorky môže s veľkou pravdepodobnosťou prelomiť protivzdušnú obranu útočnej skupiny lodí a prinajmenšom vyradiť lietadlovú loď z prevádzky. Tieto ponorky tiež dostanú kalibre s niekoľkými typmi rakiet – okrídlenými raketami pre likvidáciu pozemných cieľov, a tiež protilodnými modifikáciami. Pritom každá takáto ponorka bude niesť niekoľko desiatok kalibrov, čo ju zmení v mimoriadne výkonnú odpaľovaciu rampu.

 

Ruská jadrová triáda je bez ponoriek nemysliteľná

Prechod strategických raketových ponoriek predchádzajúcej generácie projektu 667BDRM na raketové komplexy Lainěr (obnovená verziarakiet Sineva na tekuté palivo s modernými ľahkými jadrovými bojovými hlavicami) so súčasnou opravou samotných ponoriek zaistil morským strategickým silám ruského vojenského námorníctva zachovanie raketového potenciálu na dobu výstavby a skúšok ponoriek štvrtej generácie projektov 955 a 955A Borej. Myslím si, že v druhej polovici 20. rokov po ukončení výstavby Borej a ich odovzdaní námorníctvu (tento proces sa začal v roku 2013) budú všetky ponorky projektu 667BDRM vyradené zo zloženia bojových síl námorníctva. Takže základ námornej zložky ruskej jadrovej triády budú tvoriť ponorky Borej s raketou na tuhé palivo Bulava, a nie niekoľko typov ponoriek a rakiet, ako je tomu teraz.

 

V každom prípade zachovania v prevádzke ponoriek postavených v 90. rokoch zabezpečuje ruskému vojenskému námorníctvu určité zloženie bojových síl. Je dostačujúca pre riešenie všetkých hlavných úloh, pokiaľ neskončí prezbrojenie na strategické Boreje, a tiež na ponorky štvrtej generácie projektu 885M Jaseň-M, ktoré práve označil NI za “zlú správu” pre americké vojenské námorníctvo.

A kdeže je piata generácia ponoriek?

V Deň námorníkov slúžiacich na ponorkách prehovoril vrchný veliteľ Vojensko-námorných síl RF Nikolaj Jevmenov aj o práci na vývoji atómových ponoriek piatej generácie. “Dnes prebieha výstavba ponoriek štvrtej generácie. Musíme ale pozerať dopredu. To je požiadavka času a vedeckotechnického pokroku vo výstavbe a rozvoji flotily, “povedal.

 

Informácie o projektovaní nových ponoriek sú vo všetkých krajinách vyrábajúcich ponorky zatajované, a z tohto dôvodu je veľmi málo konkrétnych údajov o výstavbe ponoriek piatej generácie. Je známe, že v Rusku začali tieto práce v roku 2013, v roku 2018 bol sformovaný koncept nádejnej atómovej ponorky CHASKA. Médiá skôr oznámili, že ponorky novej generácie budú modulové. Teda nezávisle od toho, či je táto ponorka strategická, alebo je určená na použitie rakiet s plochou dráhou letu, budú mať ponorky piatej generácie spoločné konštrukčné prvky a súčasti zariadenia, a hlavné rozdiely budú len v zbrojnom module. Do akej miery je podobný prístup oprávnený, a ako rýchlo sa ho podarí realizovať, je zatiaľ ťažko povedať. Hlavné klady podobného prístupu sú zrejmé: úspornosť a rýchlosť výstavby, veď čím väčšia je séria, tým to bude lacnejšie, a vyrábať sériu ponoriek, ktoré sa líšia len zbrojným modulom, je oveľa lacnejšie, než stavať dva úplne rôzne projekty. Zápory tiež sú: určenie ponoriek sa významne líši, a snaha spojiť v jednom projekte možnosť rozmiestnenia balistických rakiet a zníženie rozmerov samotnej ponorky pre zabezpečenie lepšieho obtekania jej trupu vo veľkej rýchlosti môže byť problematická.

 

S nádejou na Hypersonické zbrane

Je známe, že po ukončení vedeckovýskumnej práce na projekte CHASKA začali pokusné konštrukčné práce na projekte Lajka, ktorého model už bol ukázaný najvyššiemu vedeniu Ruska. Ide zatiaľ podľa všetkého o útočnú variantu nádejnej ponorky, ktorá bude niesť komplex zbraní podobný tomu, ktorý má ponorka Jaseň-M, teda torpédomety, z ktorých sa môžu vypúšťať ako torpéda, tak aj rakety, a tiež jednu alebo viacero vertikálnych odpaľovacích rámp pre okrídlené rakety veľkého doletu pre ničenie pozemných cieľov a lodí nepriateľa. Myslím si, že hlavným raketovým komplexom nových ponoriek bude komplex s Hypersonickou raketou Zirkon, ktorá má zaistiť možnosť efektívneho ničenia akýchkoľvek hladinových cieľov, a dokáže prelomiť obranu každej súčasnej lietadlovej lode.

 

Nová ponorka bude tiež ešte menej hlučná, a musí byť vybavená najmodernejším hydroakustickým komplexom so šikovným spracovaním signálu, a tiež s možnosťou výmeny informácií s inými bojovými loďami a ponorkami. Moderné útočné atómové ponorky typu Jaseň-M už sú jednými z najdokonalejších ponoriek sveta, ale technológia nestojí na mieste. Vývojový cyklus tak zložitej techniky, ako sú ponorky, sa s každou generáciou znateľne predlžuje, a preto objavenie ponoriek piatej generácie môžeme očakávať najskôr v druhej polovici 20. rokov.

Pohreb ruských ponoriek

Súčasné ruské podvodné loďstvo je určite predčasne pochovávať. Áno, chceli by sme, aby sa obnovovalo rýchlejšie, a nehľadiac na všetky ťažkosti tá práca prebieha. Vďaka opravám a modernizácii dochádza k obnovovaniu ponoriek postavených v posledných 20 rokoch. A zatiaľ niekoľko nových sérií dieselelektrických ponoriek, napríklad projektov 03636 a 677, preberá časť úloh atómových ponoriek – napríklad ochranu a obranu oblastí dislokácie strategických ponoriek pred nepriateľskými loďami a útočnými ponorkami. Flotila teda žije a rozvíja sa.

Dmitrij Korněv

Článok: Ponorky triedy Virgínia sa odlupujú

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov