©couhousenews
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Putin rozširuje právomoc vlády – môže zaviesť núdzový stav, za šírenie dezinformácií prísne pokuty

Rusko, 3.apríl 2020 ( AM ) – Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon oprávňujúci ruskú vládu k zavedeniu núdzového režimu v krajine.


Zákon hlavne ustanovuje právo vlády Ruskej federácie v prípade hrozby, vzniku alebo v prípade vzniku jednotlivých mimoriadnych situácií vykonávať právomoci koordinačného orgánu jednotného štátneho systému pre predchádzanie a elimináciu mimoriadnych udalostí.

Zákon navrhuje udeliť vláde právo zaviesť režimy zvýšenej pripravenosti, alebo mimoriadnej situácie na celom území Ruskej federácie, alebo na jej časti, ako aj právo stanoviť záväzné pravidlá pri zavádzaní režimov zvýšenej pripravenosti, alebo mimoriadnej situácie. Okrem toho má kabinet ministrov možnosť zaviesť moratórium na konkurzné konanie.

 

Navyše zákon poskytuje podporu cestovným kanceláriám: zavádza sa nový článok o možnosti zmeniť načasovanie príspevkov do fondov osobnej zodpovednosti a tiež o mechanizme využitia týchto fondov na vymáhanie a navrátenie finančných prostriedkov turistom na základe rozhodnutia vlády v každej “uzatvorenej” krajine.

V Rusku boli zavedené pokuty za porušenie karantény a šírenie falošných správ

Vladimir Putin podpísal zákon o zavedení pokút za porušenie karantény a šírenie falošných správ; dokument bol zverejnený na oficiálnom internetovom portáli právnych informácií.

Zavádza sa teda právna zodpovednosť za porušenie hygienických predpisov počas núdzového režimu, alebo v prípade hrozby šírenia nebezpečného ochorenia počas platnosti karantény na danom území. Trestné je tiež nedodržanie predpísaného nariadenia, alebo požiadavky na hygienické a epidemiologické opatrenia v stanovenej dobe. Pokuty pre občanov budú od 15 do 40 tisíc rubľov, pre úradníkov a súkromných podnikateľov – od 50 do 150 tisíc, pre právnické osoby od 200 do 500 tisíc rubľov.

Alternatívne môže byť pozastavená činnosť organizácií a podnikateľov na dobu až 90 dní. Okrem toho, ak tieto porušenia spôsobila poškodenie ľudského zdravia, alebo majú za následok smrť, ale nevykazujú známky trestného činu, je občanom udeľovaná správna pokuta – od 150 do 300 tisíc rubľov, pre úradníkov – od 300 do 500 tisíc rubľov, alebo diskvalifikácia na dobu jedného roka až troch rokov, pre súkromných podnikateľov a právnické osoby – od 500 tisíc do jedného milióna rubľov, alebo pozastavenie činnosti až na 90 dní.

Šírenie koronavírusu

Na začiatku marca WHO vyhlásila za pandémiu vypuknutie vírusu SARS-CoV-2, ktorý sa rozšíril takmer po celom svete z čínskeho Wu-chan. Podľa organizácie bolo infikovaných minimálne 750 tisíc ľudí, zomrelo viac ako 36 tisíc pacientov. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa je počet chorých asi 860 tisíc ľudí, 42 354 zomrelo, 178 tisíc pacientov bolo vyliečených. Najväčší počet obetí je v Taliansku (tam zomrelo viac ako 12,5 tisíc ľudí), nasleduje Španielsko, Spojené štáty, Francúzsko, Čína, Irán a Veľká Británia.

 

Podľa posledných údajov bolo v Rusku evidovaných 2777 pacientov (z toho 1880 v hlavnom meste), 24 ľudí zomrelo, 190 sa uzdravilo. Pritom počas posledných 24 hodín je počet chorých a mŕtvych menší ako počas predchádzajúceho dňa.

Článok: Putin hovoril o plánoch vytvoriť zbraň budúcnosti

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov