Iránske bezpilotné lietadlo Mohajer-6
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Irán sa pravdepodobne naučil hackovať americké protivzdušné systémy Patriot v Iraku

 


Irak, 9.apríl 2020 ( AM, Aviapro ) – Irán získal kontrolu nad americkými systémami protivzdušnej obrany za pomoci svojich dronov. Podľa zverejnených správ sa iránska armáda naučila, ako na diaľku hackovať americké systémy protivzdušnej a protiraketovej obrany Patriot. Ako dôkaz toho boli zverejnené fotografie, ktoré ukazujú, ako iránske bezpilotné lietadlo letí bez ohrozenia okolo najväčších vojenských základní USA v susednom Iraku. Hoci by už vo vzdialenosti niekoľkých desiatok kilometrov malo byť odhalené a zneškodnené Patriotmi.

Iránsky robot si systém protivzdušnej obrany Patriot ani nevšimol. Tento obrázok nasnímaný iránskym dronom ukazuje jeden vrtuľník MH-47G a tri vrtuľníky MH-60M na základni 160amerického leteckého regimentu – SOAR (Special Operations Aviation Regiment) na letisku Harir v Iraku. Zverejnili ho iracké Saberin News

Podobná situácia už bola pozorovaná vo vzdušnom priestore Saudskej Arábie, kde iránske vojenské bezpilotné lietadlá obiehali nad strategickými objektmi Saudskej Arábie a neboli odhalené žiadnymi systémami protivzdušnej obrany:

Článok: Iránsky robot opäť ponižuje systémy Patriot

Nie je však známe, ako presne sa iránskej armáde podarilo prelomiť americké systémy protivzdušnej obrany. K dnešnému dňu má arzenál tejto krajiny pomerne veľký počet elektronických vojenských systémov, ktoré pravdepodobné zohrávali kľúčovú úlohu pri zneškodňovaní americkej protivzdušnej obrany.

Na zobrazených fotografiách vidno americké vojenské zariadenia v Iraku, vrátane rozmiestnenia systémov protivzdušnej obrany, skladov zbraní, heliportov atď. Bezpilotné lietadlo konalo úplne bez prekážok a americké systémy protivzdušnej obrany si ho ani nevšimli, hoci sa let uskutočnil len pár kilometrov od pozícií systému protivzdušnej obrany Patriot.  Americká strana zatiaľ nechce komentovať neobmedzený prístup iránskych bezpilotných lietadiel do oblastí najväčších amerických vojenských základní v Iraku, odborníci však tvrdia, že ide o skvelú ukážku zbytočnosti amerických systémov protivzdušnej obrany:

“Keď nabudúce Američania budú tvrdiť, že majú zbrane na ničenie balistických rakiet, stačí ukázať fotografie, v ktorých iránsky robot bez akýchkoľvek prekážok zbiera informácie o silách na najväčších amerických vojenských základniach.” Nemalo by byť prekvapujúce, že v najbližších dňoch proiránske skupiny začnú nové útoky na americké vojenské základne a úspešne zničia helikoptéry, alebo dokonca samotné systémy protivzdušnej obrany , “poznamenáva odborník.

Článok: NATO si narobilo do gatí? Americká vplyvová organizácia v Bulharsku chce zastaviť dodávku ruského systému Pancir S1 do Srbska

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov