© Sputnik
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Ktorý ruský vojenský komplex podľa Američanov predstavuje kľúčovú hrozbu pre NATO?

Rusko, 13.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Ruské raketové komplexy Iskander sú veľkým problémom pre Severoatlantickú alianciu, píše National Interest


Na webových stránkach časopisu sa tiež zdôrazňuje , že raketové komplexy Iskander sú rozmiestnené hneď v niekoľkých ruských regiónoch. Ich prítomnosť v Kaliningradskej oblasti umožňuje zasiahnuť ciele v Poľsku, Lotyšsku, Litve a Estónsku, rovnako ako na východe Nemecka a juhu Švédska. Navyše sa v útočnom pásme tiež nachádza aj väčšia časť Baltského mora.

 

© Sputnik

 

NI zdôrazňuje, že dosah rakety je zhruba 400 až 500 kilometrov, pričom je schopná niesť bojovú hlavicu o váhe od 480 až do 700 kilogramov. Transportér komplexu môže viezť naraz dve rakety. Iskander môže zasadiť raketový úder s kruhovým odklonom v rozmedzí od dvoch do piatich metrov.

 

“Jednoducho povedané, Iskander s pravdepodobnosťou 50 percent zasiahne bod nachádzajúci sa dva až päť metrov od danej súradnice,” uvádza sa v článku.

Raketové komplexy Iskander rozmiestnené v Kaliningradskej oblasti označujú autori článku za názorný príklad ruskej silové diplomacie.

 

© Sputnik

 

Odtiaľ je Rusko schopné zasiahnuť ciele v Baltskom mori, čím môže ohroziť dôležité dopravné trasy, rovnako tak môže zasahovať objekty Severoatlantickej aliancie. Vzhľadom k tomu, že raketové komplexy Iskander nenesú jadrové hlavice, nexistuje žiadne riziko jadrovej konfrontácie.

Na záver autori článku uvádzajú, že ruský raketový arzenál pôsobí silným dojmom a zároveň je pripravený na využitie.

 

© Sputnik

 

Ruské strategické raketové sily

Skôr Caleb Larsen v jednom z článkov amerického časopisu The National Interest zdôraznil, že v súčasnej dobe je Rusko svetovým lídrom v oblasti výroby rakiet.

“Rusko zostáva vedúcou veľmocou v oblasti vytvárania všetkých typov rakiet a ruské strategické raketové sily sú dôležitým prvkom vojenskej stratégie Moskvy … počnúc blokovaním prístupu / blokovaním zón v miestnych konfliktoch a končiac dodávkou strategických jadrových zbraní k cieľom nachádzajúcim sa na iných kontinentoch,”  uviedol autor.

 

Ďalej sa autor článku venuje popisu troch typov ruských raketových komplexov. Najstarším z nich je sovietsky taktický raketový systém divíznej jednotky Točka. Druhým je komplex Iskander, ktorý nahradil predchádzajúci sovietsky typ raketového systému. Hlavnými výhodami tohto komplexu je zvýšený dosah a vysoká presnosť. Tretím typom je Onyx, po ktorom je vysoký dopyt na medzinárodnom trhu, najmä v Ázii a na Blízkom východe.

Článok: Putin hovoril o prednostiach ruskej vojenskej produkcie

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov