©DoD Australia
Aktuality, Letectvo,

Austrália po 50.rokoch postaví svoje bojové lietadlo

Australia, 6.máj 2020 ( AM ) – Boeing odovzdal prvý prototyp veľkorysého modelu bezpilotného lietadla Loyal Wingman Kráľovskému austrálskemu letectvu (RAAF), pričom prvý let sa očakáva do konca roku 2020 a sériová výroba sa plánuje do roku 2025.


 

Boeing vyrába tri prototypy pre austrálsky program Loyal Wingman Advanced Development. Prvé vojenské lietadlo, ktoré sa má navrhnúť a postaviť v Austrálii po viac ako 50 rokov, bolo dohodnuté v rámci partnerstva medzi kráľovským austrálskym letectvom a spoločnosťou Boeing Australia. Austrálska vláda investovala až 40 miliónov dolárov do programu Boeing Loyal Wingman – Program pre pokročilý rozvoj je aj najväčšou investíciou spoločnosti Boeing do nového programu bezpilotných lietadiel mimo Spojených štátov. Premiér Scott Morrison uviedol, že nová spôsobilosť pomôže chrániť a podporovať najcennejšie austrálske obranné lietadlá a pilotov, ktorí v nich lietajú.

 

 

 

“Investujeme do zvýšenia pohyblivosti a schopností austrálskych obranných síl, aby sme mohli chrániť náš národ a našich spojencov. Znamená to, že Austrália môže posilniť svoje hranice a pripraviť sa na budúcnosť,” uviedol pán Morrison.

„Naša investícia tiež zdôrazňuje záväzok našej vlády rozvíjať náš miestny obranný priemysel, vytvárať pracovné miesta a zvyšovať náš globálny vývozný potenciál. Program Loyal Wingman pomohol podporiť okolo 100 pracovných miest v oblasti špičkových technológií v Austrálii. Takéto projekty budú rozhodujúce pre posilnenie rastu a podporu pracovných miest, keď sa hospodárstvo zotaví z pandémie COVID-19.“

 

Loyal Wingman bude mať dosah viac ako 3700 km, čo umožní obrane tieto typy lietadiel použiť ako multiplikátor síl:

“Program preskúma, ako môžu autonómne bezpilotné lietadlá podporovať existujúce lietadlá s posádkou, ako sú naše spoločné bojové stíhačky Super Hornet a Growler,” uviedol senátor Reynolds.

 

Ministerka obranného priemyslu Melissa Price vyhlásila, že program je vítanou správou pre austrálsky obranný priemysel, najmä pre dodávateľov z malých podnikov.

“Je to skutočne historický okamih pre našu krajinu. Je to prvýkrát, čo austrálsky priemysel navrhuje, vyvíja a vyrába lietadlo tohto typu na miestnej úrovni,” uviedla Priceová

 

Austrálskych žoldnierov obvinili zo zabíjania neozbrojených civilistov v Afganistane. Video

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov