© Sputnik
Aktuality, Letectvo,

Čína môže od Ruska kúpiť novú sériu Su-35

Rusko, 8.máj 2020 ( AM ) – Dodatočný nákup stíhačiek Su-35 Čínou nie je vylúčený, z Turecka žiadosť na tieto lietadlá neprišla. Informoval o tom riaditeľ Federálnej služby vojensko-technickej spolupráce Ruska Dmitrij Šugajev.


 

Čína predtým kúpila 24 kusov Su-35 z Ruska za 2,5 miliardy dolárov. “S Čínou máme široký program leteckých motorov. Okrem toho nevylučujeme možnosť ďalších nákupov Su-35 zo strany Pekingu, ” povedal Šugajev časopisu Národná obrana.

 

Zároveň povedal, že rokovania s Tureckom o tejto otázke prebiehajú , “ale nie príliš aktívne”.

“Majú skôr upresňujúco – technický charakter. Nemôžem povedať, že dnes alebo zajtra podpíšeme zmluvu. Očividne musia v Turecku prijať politické riešenie: či chcú kúpiť Su-35 alebo nie. Žiadosť od Turecka na toto lietadlo zatiaľ nemáme, “povedal.

Su-35 je ruské viacúčelové stíhacie lietadlo, jedná sa o modernizáciu stroja Suchoj Su-27. Pôvodne sa volal Su-27M, postupne však boli zmenené motory, radary, zbraňové systémy i navigácie. Pokiaľ ide o prvý prototypu lietadla, prvý vzlietol v roku 1988.

Nová dodávka S-400

Rusko a Turecko rokujú aj o zložení a dodacej lehote ďalšej séria S-400, povedal Šugajev. Rusko ukončilo v roku 2019 prvý kontrakt na dodávku Turecku štyroch divízií S-400 v sume 2,5 miliárd dolárov. Zmluva zahŕňa aj opciu na ešte jeden plukový komplet.

 

“Otázka o ďalšej dodávke S-400 pre Turecko je na programe rokovania, nikam nezmizla. Dohadujeme sa na zložení systému, na dodacích lehotách a ďalších podmienkach. Dnes prebieha proces vyjednávania a dúfame, že v dohľadnej budúcnosti prídeme k spoločnému menovateľu, “dodal.

Okrem toho zdôraznil, že prvá zmluva mala výhradne povahu dodávok bez lokalizácie výroby. “Opcia však predpokladá účasť tureckej strany vo výrobnom procese. Tak by som to nazval, “uviedol.

Dodávky najnovších ruských systémov protivzdušnej obrany S-400, ktoré spôsobili krízu vo vzťahoch medzi Tureckom a Spojenými štátmi, začali v polovici júla 2019. Washington požadoval, aby došlo k odmietnutiu dohody výmenou za získanie amerických systémov Patriot.

 

Washington dokonca hrozil oneskorením alebo dokonca zrušením predaja najnovších stíhacích lietadiel F-15 Turecku, ako aj uvalením sankcií v súlade s CAATSA (zákon O boji proti americkým protivníkom prostredníctvom sankcií). Ankara odmietla urobiť ústupky a pokračovala v rokovaniach o ďalšej dodávke S-400.

 

Rusko sa zmocnilo tajnej izraelskej rakety

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov