© East News / Zheng Huansong
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

India vyslala ku hraniciam stíhačky potom, čo sa objavili vrtuľníky čínskeho letectva

India, 12.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Lietadlá Su-30MKI indického letectva minulý týždeň vykonali mimoriadny oblet kontrolnej hranice v Ladaku po tom, čo tam boli pozorované vrtuľníky čínskeho letectva, oznámila agentúra ANI s odvolaním na vlastné zdroje.


 

Ako podotýka agentúra, k incidentu došlo prakticky súčasne s potýčkou indických a čínskych pohraničníkov na hranici indického štátu Sikkim s Čínou. Asi 150 ľudí, ktorí sa potýčky zúčastnili, hádzali kamene, momentálne sú vojaci oboch strán odsunutý z miesta stretu.

Agentúra poznamenáva, že skôr bol zaznamenaná rad prípadov, keď čínske vojenské vrtuľníky vtrhli do vzdušného priestoru Indie. Línia faktické kontroly, ktorá nahrádza hranicu medzi Indiou a Čínou, je zle vyznačená, a preto niekedy dochádza k neželaným vpádom.

Indické letectvo je v stave zvýšenej pohotovosti kvôli stále častejším letom stíhačiek F-16 a JF-17 pakistanského vojenského letectva, najmä v noci. Podľa informácií zo zdrojov pakistánskeho letectva,  zvýšenie počtu letov nastalo z obáv pred reakciou Indie na útok teroristov v Handvaru 2. mája, v dôsledku ktorého zahynulo päť indických vojakov.

 

Situácia na severe Indie sa vyostrila po tom, čo 5. augusta 2019 Dillí oznámilo svoje rozhodnutie zrušiť stať Džammú a Kašmír a vytvoriť na jeho základe dve zväzové územia (administratívne jednotky, ktoré majú menej práv ako štáty): Džammú a Kašmír a Ladak. S týmto cieľom zrušil indický parlament článok 370 Ústavy, ktorý poskytoval štátu osobitný štatút. Pakistan, ktorý si robí nárok na indickú časť Kašmíru, toto rozhodnutie ostro odsúdil.

Potom, čo moslimské regióny Britskej Indie vytvorili zvláštny štát Pakistan , bol Džammú a Kašmír jediným indickým štátom, v ktorom tvoria väčšinu obyvateľov moslimovia. Pôsobia tam aktívne separatisti, z ktorých podpory obviňuje Dillí pakistanské úrady. Islamabad tieto obvinenia odmieta a vyhlasuje, že obyvatelia Kašmíru bojujú o svoje práva samostatne.

 

150 Indických a čínskych vojakov sa pobilo na hranici

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov