F-16 Block 70/72 V
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

USA zareagovali na požiadavku Slovenska znížiť splátky za stíhačky F-16. Bude Naď s takou odpoveďou spokojný?

Slovensko, 14.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Minister obrany Jaroslav Naď informoval o reakcii americkej strany na slovenskú žiadosť o zníženie splátok za lietadlá F-16. Povedal totiž, že Američania vyslovili ochotu vyjsť v ústrety tejto požiadavke, aj keď sa zatiaľ jedná len o neoficiálnu odpoveď zo strany Washingtonu. Možný ústupok americkej strany umožní zmenšiť záťaž na rozpočet obranného rezortu.


 

V priebehu dnešnej tlačovej konferencie slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa  informoval o tom, že Spojené štáty oznámili svoj postoj ohľadom možného zníženia splátok za americké vojenské lietadlá F-16. Podľa neho je americká strana pripravená na možné ústupky.

 

“Prvotná odpoveď, zatiaľ neoficiálne, je taká, že sa budú snažiť vyhovieť tejto požiadavke, a tým pádom sa výrazne znížia splátky za stíhačky F-16 na ďalší rok, čo je pre rezort naozaj veľmi dobrá správa,” uviedol slovenský minister.

 

Výdavky spojené s platbami za americké stíhačky sú výrazným bremenom pre slovenský obranný rozpočet. Momentálne Slovensko zaplatilo dohromady 900 miliónov eur a v tomto roku musí previesť ďalších 150 miliónov. V budúcom roku potom krajinu čaká povinnosť zaplatiť okolo 500 miliónov eur.

Bratislava podpísala s Washingtonom zmluvu o nákupe 14 viacúčelových stíhačiek F-16 Block 70/72 na konci roka 2018. Slovensko v súčasnej dobe k obrane svojich hraníc využíva stíhačky MiG-29. K ich nahradeniu americkými F-16 má dôjsť na prelome roku 2022 a 2023. Za 14 stíhačiek F-16 Block 70/72, muníciu a kompletné prevádzkové zázemie zaplatí Slovensko viac ako 1,6 miliardy eur.  Ide o najdrahšiu modernizáciu vojenskej techniky v dejinách republiky.

Pri podpise zmluvy vtedajší slovenských premiér Peter Pellegrini zdôraznil, že Slovensko  týmto nákupom deklarovalo svoje jasné ukotvenie v NATO a EÚ, rovnako ako svoj záväzok poskytovať 2% HDP na obranu v roku 2024. Zároveň Slovensko a USA rokujú o dohode o obrannej spolupráci, na základe ktorej USA pomôžu Slovensku s modernizáciou vojenských letísk. Samotný nákup amerických lietadiel je objektom kritiky radu expertov. Napríklad, bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský tvrdí, že stíhačky F-16 sa ukázali byť menej účinnými ako  tie ruské .

Slovensko podľa návrhu pre Americký Kongres zaplatí za stíhačky F-16 nie 1,6 miliardy eur, ale až 2.91 miliardy dolárov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov