Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministerstvo obrany dostalo do daru termokameru a inhalačné zariadenia

Slovensko, 15.máj 2020 ( AM, MO SR ) – Nové špecializované technické vybavenie posilní zložky domáceho krízového manažmentu v boji s koronavírusom. Rezortu obrany ho ako dar venuje Republiková únia zamestnávateľov. Konkrétne pôjde o termokameru, ktorá bude už v najbližších dňoch slúžiť napríklad v karantenizovanej oblasti obce Žehra. Súčasťou daru je tiež päť inhalačných zariadení, ktoré budú prerozdelené do nemocníc v Bratislave, Martine, Ružomberku a Košiciach.


 

.

 

Na tlačovej konferencii o tom dnes informovali predseda vlády SR Igor Matovič, minister obrany SR Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko. Podrobnosti o darovanej technológii priblížil prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga a člen prezídia únie zamestnávateľov Jozef Buday.

 

Premiér Igor Matovič ocenil gesto únie zamestnávateľov vo forme špičkovej technológie. „Viete, že v čase krízy je úplne normálne, že ľudia, zamestnávatelia alebo firmy sa pýtajú, čo urobí štát pre nich. V tomto prípade je garde opačné. Tí, od ktorých sme očakávali, že budú pýtať pomoc, sami prišli a ponúkli pomoc pre všetkých občanov Slovenska, ktorí ju budú potrebovať,“ vyzdvihol.

 

„Veľmi oceňujem, že zo strany Republikovej únie zamestnávateľov prišla ponuka vo forme tohto daru práve teraz, v čase koronakrízy, do boja s ktorou sa rezort obrany veľmi intenzívne zapája,“ povedal počas tlačovej konferencie minister obrany Jaroslav Naď. Ako ďalej priblížil, rezort obrany použije darovanú techniku primárne v boji proti koronavírusu. Napríklad v rámci aktivít Ozbrojených síl SR, v rezortnej nemocnici v Ružomberku, alebo Nemocnici sv. Michala v Bratislave. „Ušetrili sme tak veľa peňazí a dúfam, že vďaka nim zachránime aj veľa ľudských životov,“ dodal.

 

Ako uviedol prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga, dar, ktorý dostalo Slovensko od únie zamestnávateľov, je príkladom toho ako by mala v krízovej situácii fungovať spolupráca medzi podnikateľmi, zamestnávateľmi a občanmi. Člen prezídia únie zamestnávateľov Jozef Buday priblížil, že „darovaná termokamera dokáže odmerať telesnú teplotu až 100 prechádzajúcim osobám za minútu. Druhou časťou daru je päť generátorov, ktoré budú slúžiť najmä pri liečbe respiračných chorôb,“ teda aj pri ochorení Covid-19.

 

Za darovanú technológiu poďakoval predstaviteľom Republikovej únie zamestnávateľov aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko. „Ozbrojené sily ju využijú okamžite, ako sa s jej obsluhou a údržbou bližšie zoznámia naši špecialisti. Na prvotnú prevádzku a skúšobné testovanie ju nasadíme v aktuálne izolovanej oblasti v Žehre,“ povedal. Termokamera pomôže s efektívnou identifikáciou prípadných chorých obyvateľov, čo urýchli aj samotný proces ukončenia karantény.

 

Ruské ministerstvo obrany ukázalo nové obrnené auto K-4386 Tajfún

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov