© sputnik
Aktuality, Bezpečnosť,

“Máme slúžiť ako klin k rozbitiu V4.” Vojenský analytik komentoval posledné kroky českého ministerstva obrany

Česko, 21.máj 2020 ( AM, Sputnik ) – Vojenský analytik a bezpečnostný expert Jaroslav Štefec sa dotkol témy bezpečnosti v Česku. Na svojom účte na Facebooku si posvietil na posledné kroky českého ministerstva obrany. Tvrdí pritom, že Česko v blízkej budúcnosti nečaká nič pekného a myslí si, že má poslúžiť ako klin k rozbitiu V4. Čo ďalšie uviedol?


Štefec začal svoj príspevok slovami, čo sa neustále dočítá v médiách o českých vojakoch . Pripomenul napríklad vojakov určených pre Pobaltie alebo tých, ktorí sa nachádzajú v Mali.

“Stále sa dočítam, že českí vojaci určení pre Pobaltie dokončili streľby z mínometov, tú že dokončili výcvik aj napriek všeobjímajúcej Koronavírusovej pandémii vojaci pre Mali, kde (ó aká to sláva pre Česko) dokonca Česi prevezmú krátkodobo velenie vojenskému kontingentu EÚ, ktorý tam údajne (z mne úplne nepochopiteľných dôvodov) bráni slobodu a demokraciu a bojuje proti svetovému terorizmu, alebo že vláda a Snemovňa “posvätili” navýšenie peňazí a vojakov pre ďalšie zahraničné misie, “predstavil svoj výpočet.

Rovnako tak sa podľa svojich slov dočítá, ako sa bude pre AČR nakupovať špičková vojenská technika. Tú Štefec označil za natoľko špičkovú, “že ju má zatiaľ vo výzbroji len námorná pechota USA a Omán, alebo dokonca až tak špičková, že ju zatiaľ nemá vo výzbroji nikto”. Ďalej sa odborník z médií dozvedá, ako sa táto technika pre Česko, za peniaze českých občanov, nakupuje aj cez rôzne rádoby “nezávislé” odhady. Tie podľa jeho mienky tvrdia, že je jej cena “v mieste a čase” obvyklá, a to často aj za viac ako dvojnásobné ceny, než sú tie “obvyklé” vo svete.

 

“Viem, že Česko má svoje” špecifiká “. Napriek tomu ma zaráža, že sa nie som schopný vo verejnoprávnych médiách dopátrať informácií o potenciálnych hrozbách pre bezpečnosť Českej republiky (okrem bezprostrednej hrozby ruských tankov, valiacich sa Európou, alebo čínskych 5G sietí) ani o tom, že by sa dokončovala príprava vojakov AČR na obranu našej krajiny a nás, občanov, ktorí tieto kalamajky platíme zo svojich daní, “podotýka rozhorčene.

Zároveň poukazuje na skutočnosť, že sa tiež nepíše o tom, že by sa snáď ministerstvo obrany chystalo investovať peniaze do vývoja lacných a efektívnych zbraňových systémov u domácich – českých výrobných firiem, aby tak podporilo domácu ekonomiku v budúcich “chudobných” rokoch. “Alebo že by sa chystalo viac zapojiť občanov do bezpečnostného systému,” dáva ďalší príklad.

Zmieňuje tiež to, aký vplyv bude mať tá štvrťmiliarda pre neziskovky, z ktorých si ministerstvo obrany plánuje 70 miliónov ponechať “pre zaistenie” jej alokácií v prospech “brannej prípravy obyvateľstva”. Podľa Štefca bude mať na pripravenosť Česka na prípadné vojnové krízy a prírodné katastrofy zhruba rovnaký vplyv, ako keby česká vláda tie peniaze rovno hodila do žumpy. “Alebo nechala pre potechu Miliónu chvíľok spáliť na Václavskom námestí,” uviedol.

V závere potom zhrnul čo nás podľa neho do budúcnosti čaká. A nie sú to práve ružové vyhliadky.

“Nerád to hovorím, ale naozaj nás v blízkej budúcnosti nečaká nič pekného. Stojíme ako štát pred faktom, že máme poslúžiť ako klin k rozbitiu V4 nielen v politickej, ale aj v potenciálnej vojensko-ekonomickej spolupráci, “myslí si.

Dodáva, že stojíme pred faktom, že naša vláda sa chystá zadlžiť český štát v oblasti obrany na desiatky rokov dopredu, bez toho aby pritom akokoľvek zvýšila schopnosť našej armády brániť našu zem a nás, jej obyvateľov.

“Rád by som napísal, že to nestihne do najbližších volieb, a že nová vláda bude mať k bezpečnosti našej krajiny predsa len realistickejší vzťah. Lenže ako sa hovorí, pesimista je dobre informovaný optimista. Napriek tomu verím, že po vojne bude lepšie … “uzavrel celú vec.

 

Šok v Česku! Vláda podporí domobranu sumou až 250 miliónov korún

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov