Kim Jong-un počas svojej inšpekcie „novopostavenej ponorky“ v júli 2019 v lodenici Sinpo (foto: Rodong Sinmun)
Aktuality, Námorníctvo,

Severná kórea dokončuje novú ponorku – bude dopĺňať strategický jadrový arzenál balistickými raketami

KĽDR, 26.máj 2020 ( AM, Yonhap ) – Severná Kórea môže v najbližšej budúcnosti posilniť svoje strategické sily novou ponorkou. Píše o tom juhokórejská agentúra Yonhap.


 

.

 

Podľa informácií agentúry má nová severokórejská ponorka výtlak 3 tisíc ton a je schopná niesť tri balistické rakety. V tejto súvislosti sa pripomínajú testy Pukguksongu-3, ​​novej severokórejskej balistickej rakety stredného doletu. Tá v októbri 2019 letela 450 km v maximálnej nadmorskej výške asi 910 km.

 

 

Pohľad na južnú lodenicu Sinpo, 26. augusta 2019. ( © 2019 Airbus)

Stavba ponorky má prebiehať na námornej základni v meste  Sinpcho  (východné pobrežie Severnej Kórei). Juhokórejská rozviedka pozorne sleduje aktivity Pchjongjangu ohľadom spustenia nového stroja. KĽDR v súčasnosti disponuje asi 70 ponorkami, väčšina z nich je zastaraná a neschopná operovať mimo teritoriálnych vôd krajiny. Uvedenie do prevádzky novej ponorky je spojené s vlaňajším vyhlásením severokórejských úradov o  demonštrácii novej strategickej zbrane v dohľadnej dobe.

 

Pohľad na stavebné haly v južnej lodenici Sinpo, 26. augusta 2019. ( © 2019 Airbus)

 

V minulom júli štátne médiá KĽDR bez podrobnosti informovali, že severokórejský líder Kim Čong-un sa zoznámil s operačnými schopnosťami a bojovým systémom novej ponorky.

 

Pohľad na novú halu a mólo v tvare písmena L v južnej lodenici Sinpo, 26. augusta 2019. (© 2019 Airbus)

 

Potom v auguste po analýze satelitných snímok doku v meste Sinpcho o vývoji v KĽDR novej ponorky informovali odborníci projektu Beyond Parallel. Prvýkrát na vývoj podobného stroja narážal v roku 2016 portál 38 North. Vtedy bol v oblasti prístavu Sinpcho pomocou satelitov objavený  objekt s priemerom asi 10 metrov. Predpokladalo sa, že išlo o trup ponorky, ktorého rozmery presahovali rozmery najväčšieho modelu ponoriek vo výzbroji KĽDR.

 

Buduje Severná Kórea nové stredisko pre raketový vývoj neďaľeko Pchjongjangu? Najnovšie fotografie

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov