foto: rt.com
Aktuality, Námorníctvo,

Ruskú severnú morskú cestu budú chrániť hypersonické zbrane

Rusko, 2.jún 2020 ( AM ) – Severná flotila Ruskej federácie dostane hypersonické zbrane, oznámil jej veliteľ, viceadmirál Alexander Mojsejev. Severná flotila ruského vojenského námorníctva je najmladšia v krajine, bola založená v roku 1933.


 

“Do výzbroje pozemných a pobrežných vojsk flotily má byť do konca roka dopravených cez 180 kusov zbraní a vojenskej techniky adaptovaných na drsné arktické podmienky. Budú pokračovať skúšky nových zbraní, vrátane hypersonických, ktoré umožnia kvalitatívne zvýšiť bojový potenciál Severnej flotily, “povedal veliteľ pre denník Krasnaja zvezda.

Podľa Mojsejeva to svedčí o lepšej protivzdušnej obrane ruského segmentu Arktídy a severných hraníc krajiny.

“Pod spoľahlivou ochranou je národná dopravná tepna Ruska – severná morská cesta. Na súostroví Nová Zem vykonávajú službu najmodernejšie systémy protivzdušnej obrany S-400 Triumf, “dodal veliteľ.

 

Hlavnou základňou Severnej flotily je Severomorsk. Od roku 2013 je to strategický útvar, prakticky samostatný vojenský okruh. Jeho základ tvoria atómové, raketové a torpédové ponorky, raketové a protiponorkové letectvo, raketové, lietadlové a protiponorkové lode. Vlajková loď je krížnik Peter Veľký.

Severné loďstvo plánuje v najbližších mesiacoch veľké cvičenie v Barentsovom a Nórskom mori za účasti viac ako 30 lodí a 20 lietadiel, oznámil admirál Mojsejev.

“V júni sa má konať veľké ťaženie, v priebehu ktorého sa bude nacvičovať súhrn úloh pre rôzne skupiny síl a vojsk flotily. Zúčastní sa ho cez 30 lodí, ponoriek a pomocných plavidiel, cez 20 lietadiel rôzneho druhu, “povedal Mojsejev.

 

Poznamenal, že hlavná časť manévrov prebehne na polygónoch v Barentsovom mori a jednotlivé manévre sa budú nacvičovať v Nórskom mori.

 

“Všetky úkony našich síl boli naplánované s ohľadom na medzinárodnú situáciu, majú obrannú povahu a nie sú proti nikomu namierené,” spresnil veliteľ.

 

Posila ruského námorníctva – Ruská korveta projektu 20380 Retivyj

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov