18. jún 2019, skúšobná raketa AGR-183A Air Launchched Rapid Response Weapon (ARRW), jedna z prvých zverejnených fotografií testovacieho systému za letu- „koncept nadzvukovej rakety vhodný pre budúce bombardovacie a stíhacie lietadlá“ (Lockheed Martin).
Aktuality, Letectvo,

Hypersonická raketa sa v USA takmer odpojila od lietadla B-52 počas letových skúšok

USA, 10. jún 2020 (AM ) – K incidentu došlo počas testovania najnovšej hypersonickej rakety v Spojených štátoch. Raketa sa mala odpojiť od lietadla B-52 počas letových skúšok, podarilo sa ju ale včas zničiť. Informuje o tom publikácia Aviation Week. Podľa údajov k incidentu došlo s raketou, ktorá bola vyvinutá ako súčasť spoločného programu Agentúry ministerstva obrany pre pokročilé výskumné projekty (DARPA) a amerického letectva. Program známy ako HAWC vyvíja hypersonické rakety.


“Predpokladá sa, že raketa sa náhodne odpojila od lietadla B-52 počas letovej skúšky. Príčina nehody, ktorá bola, ako sa predpokladá, spojená s lietadlom zo 419. letecko-skúšobnej eskadry z Edwardsovej leteckej základne v Kalifornii, sa momentálne vyšetruje, “píše publikácia.

Program HAWC zaostáva za plánom už niekoľko mesiacov. V súčasnej dobe sa v Spojených štátoch vyvíja niekoľko hypersonických rakiet. V Pentagone už skôr uznali, že v tejto oblasti zaostávajú za Ruskom a Čínou.

Digitálne zobrazenie nadzvukovej zbrane zvanej Waverider X-51A zobrazený pod krídlom B-52. (Foto: US Air Force )

 

Americký prezident Donald Trump už skôr avizoval “super skvelú” strelu. Komentár hovorcu Pentagonu nasledoval po tom, čo prezident USA Donald Trump počas stretnutia s velením nedávno založených Vesmírnych síl USA oznámil začatie vývoja “super skvelej” strely.

“Máme (projekt rakety, pozn. Red.), Hovorím jej super skvelá raketa. Ako som bol informovaný, je 17-krát rýchlejšia ako súčasná najrýchlejší raketa, ktorú Pentagon má. Počuli ste, že Rusko má rakety päťkrát rýchlejšie ako rýchlosť zvuku, a Čína tiež pracuje na rýchlosti päťkrát alebo šesťkrát vyššej. Máme projekt rakety 17-krát rýchlejšej a práve dostal zelenú, “povedal americký prezident.

 

Vysokorýchlostná úderná zbraň (HSSW), „koncept nadzvukovej rakety vhodný pre budúce bombardovacie a stíhacie lietadlá“ (Lockheed Martin)

 

Predtým portál Defense News prišiel so správou, že sa americké ministerstvo obrany obrátilo na podniky so žiadosťou o poskytnutie informácií k vývoju novej hypersonickej strely. Uvádzalo sa, že požiadavka Pentagonu sa konkrétne vzťahovala k technológii scramjetov, mimo podnikov by sa do projektu mohli zapojiť aj Výskumné laboratórium letectva USA (AFRL) a Agentúra Ministerstva obrany USA pre pokročilé výskumné projekty (DARPA).

V januári tohto roku administratíva Bieleho domu požiadala Kongres, aby pridelil 3,2 miliardy dolárov na vývoj hypersonických zbraní pre fiškálny rok 2021, čo je takmer o 500 miliónov dolárov viac v porovnaní s rokom 2020. Rozpočet konkrétne podporuje intenzívnejšie testovanie.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov