.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Ako vlastne (ne) zomrel George Floyd? Videotest

Česko, 11. jún 2020 (AM ) – Alebo jeden nevšedný test známeho policajného inštruktora na aktuálnu tému …
Spomínaný krátky film, ktorý natočil pred niekoľkými dňami známy policajný inštruktor Pavel Černý, ktorý po dlhé roky trénoval elitné bezpečnostné zložky po celom svete (o čom mimochodom v minulom roku napísal veľmi úspešnú knihu Čierny medzi čiernymi) a vyvolal až nečakaný záujem. Tento jeho test mal už počas 24 prvých hodín stovky tisíc zhliadnutí. Spomínaný film je totiž na značne aktuálnu a “horúcu” tému, preberanú poslednou dobou všetkými médiami po celej našej planéte. A o čom sa tu hovorí a ukazuje, vyvoláva tak nielen záujem, ale aj pomerne značné emócie. Či už pozitívne – alebo negatívne. Podľa názoru práve toho, kto na to práve pozerá, s akým svetonázorom a akou “optikou”. Poďme sa teda na to pozrieť bližšie.


 

Hneď v úvode sprievodného texte Pavel Černý, pplk. v.v. upozorňuje:
“… Následné nemá za účel rozpútať nejakú snáď diskusiu o politickom aspekte onoho v súčasnosti tak prepieraného zákroku. Ani iniciovať nejakú diskusiu o tom, ako oprávnenú (či neoprávnenú?) Reakciou boli následné násilné nepokoje v uliciach americkým miest. Ani preukazovať, či nepreukazovať vinu (či naopak nevinu?) policajtov, čo práve zatýkali George Floyda – toto posledné totiž nech preukáže (dúfame starostlivo) následné vyšetrovanie a spravodlivý (dúfame) súd … ”

 

Skúsme teda len naozaj krátko a úplne bez emócií zhrnúť fakty k onej udalosti: niekoľkokrát trestaný recidivista s dlhým registrom (drogy a násilné kriminálne činy) George Floyd je v podozrení, že použil falošnú bankovku. Privolaní policajti ho vyzývajú a následne sa rozhodnú (ako je v USA zvykom) nasadiť mu putá (pozn. Čo môže aj urobiť polícia naša, po zákonnej výzve, v rámci použitia tzv. Donucovacích prostriedkov). Tomuto sa Floyd vzpiera a tak nakoniec to skončí tak, že po nasadení pút policajt kľačí na zatýkanom podozrivom. Ten si však potom opakovane sťažuje, že nemôže dýchať. Keď prišla privolaná ambulancia, dotyčný už nejaví známky života. Následná oficiálna pitva preukázala, že Floyd trpel niekoľkými zdravotnými problémami, okrem iného ochorením koronárnych tepien a hypertenzným ochorením srdca, čo k smrti dozaista prispelo. Výsledky tohto lekárskeho skúmania tiež konštatovali, že neboli zistené žiadne známky traumatickej asfyxie, kedy je dusenie vyvolané tlakom na hrudník a brucho, či škrtením. Taktiež mal podľa tejto pitvy pozitívny test na koronavírus. Navyše sa v jeho krvi našli drogy – podľa minnesotských lekárov Floyd pri zásahu utrpel zástavu srdca. Muž podľa nich trpel srdcovým ochorením, užil syntetický opioid fentanyl (pozn .: ktorý mimochodom spôsobuje útlm dychu) a nedávno aj metamfetamín a konope.

(viz:https://www.lidovky.cz/svet/vysledky-pitvy-george-floyda-ukazaly-ze-mel-koronavirus-v-tele-mel-take-synteticky-opioid-fentanyl.A200604_081005_ln_zahranici_ele ).

Pre objektívnosť uveďme, že následná súkromná pitva, objednaná rodinou a nimi najatým právnikom, údajne preukázala vplyv na smrť George Floyda naopak zo strany zatýkajúcích policajtov a teda že jeho smrť nastala z ich viny.

Späť k spomínanému filmu a neobvyklému testu, ktorý zvlášť na sociálnych sieťach vzbudil takú pozornosť. V popise, o čo vlastne tu išlo, Pavel Černý pokračuje:
“… Len nám tu išlo proste o to, prakticky si sami overiť, do akej miery je možné (či naopak sa nedá) kľakom na krk človeka, ležiaceho v polohe na bruchu na zemi (tu navyše na tvrdom asfalte) napríklad (čistými 115 kilami hmotnosti) udusiť. Takáto osveta si myslíme, že je veľmi podstatná – a to nielen potrebná kvôli tým vyvolaným diskusiám o vplyvoch úmrtí počas tak diskutovaného služobného zákroku americkej polície, ale napríklad predovšetkým preto, že už pod tlakom udalostí ako v USA majú byť tzv. “škrtiace chvaty” policajným zložkám prísne ZAKÁZANÉ …

(viz:https://eurozpravy.cz/zahranicni/amerika/v-minneapolisu-chteji-kvuli-floydovi-zakaz-skrticich-chvatu.b32fa133/ ) nebo už i dokonce leckde po světě (viz: https://eurozpravy.cz/zahranicni/eu/francie-v-reakci-na-floydovu-smrt-zakaze-policii-skrtici-chvat.44326f42/ )

 

Lebo práve rozličné techniky podobného druhu, či už vykonávané ako tu pomocou zakľaknutia kolenom, či realizované rukami, alebo pomocou napríklad tonfy či obušku, sú kľúčovými prostriedkami realizácie a niekedy aj podmienkou úspechu zákroku proti aktívne agresívnemu, a zvlášť potom proti silovo nadpriemerne disponovanej osobe, proti ktorej policajti vedú služobný zákrok v rámci zákonného tzv. použitia donucovacích prostriedkov. Proste zhrnuté, bez ich použitia podobného svalnatého chlapa, čo kladie väčší odpor, do pút skrátka nedostanete. Podobné techniky sa pre informáciu neužívajú len v USA, alebo napríklad aj u našich bezpečnostných zložiek, ale aj (pozrite obrázky vo filme z mojich početných výcvikov v ČR i na mnohých miestach v ďalekom zahraničí) po celom svete a prakticky u všetkých policajných zborov … ”

 

Doplňme ale, že v poslednej dobe nejde len o akési už spomínané zakazovanie “škrtiacich techník”, ale dokonca tendencia k zrušeniu polície. Čo bohužiaľ nevykrikujú už len nejakí anarchisti, ale hlásajú už aj niektorí politici. Zatiaľ čo niektorí volajú po oslabení miestnych policajných zložiek, iní presadzujú ich úplné rozpustenie. Rada mesta Minneapolis napríklad na stretnutí s protestujúcimi vyjadrila úmysel rozpustiť policajné zložky a namiesto toho by radi vytvorili “alternatívny model komunitnej bezpečnosti”. Teda, že by vraj mali poriadok v meste nastoliť dostupní psychoterapeuti, sociálni pracovníci a obhajcovia obetí trestnej činnosti. Na to, ako by bolo v prípade oslabenia alebo rozpustenia polície pred kriminalitou chránené obyvateľstvo, politici zatiaľ neodpovedali.

 

A Pavel Černý v závere konštatuje:

“… Čo sa bude diať, až sa toto policajtom zakáže? No, svet nebude rozhodne bezpečnejším, skôr naopak – pretože bezpečnostné zložky len prídu o jeden z najúčinnejších prostriedkov prevedenia policajnej akcie – a násilníka proste buď nedokážu spútať a odovzdať ďalej spravodlivosti, alebo sa im dokonca zatýkaný svalovec doslova počas zákroku vysmeje …

 

Čo povedať na záver? No treba to potom ukázať policajtom, teda ako to majú teraz robiť “bez škrtenia”? To nech im najlepšie teda ukážu ich najvyšší šéfovia – a s nimi aj politici. Teda všetci tí, čo sa teraz podobné obmedzenia chystajú všetkým, čo vykonávajú neľahkú a nebezpečnú službu na ulici, nakázať … ”

 

 

Rusi so zbraňami v rukách ochránili svoju reštauráciu v americkom San Diegu pred agresívnymi demonštrantmi. Video

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov