foto: dfnc.ru
Aktuality, Letectvo,

MiG-35 bude vybavený perspektívnymi zbraňami a Ritou – hlasovou asistentkou

Rusko, 11. jún 2020 (AM ) – Na najnovšom ruskom stíhacím lietadle MiG-35 už boli vyskúšané prakticky všetky zbrane, sú tu ale aj perspektívne vzory, ktoré nie sú zatiaľ pripravené na použitie počas letu, oznámil v rozhovore pre Sputnik skúšobný pilot ruskej leteckej korporácie MiG (súčasť Rostechu) Dmitrij Selivanov.


 

“Sú perspektívne druhy zbraní, ktoré môže naše lietadlo používať, ich projektanti ale nie sú zatiaľ pripravení začať ich praktické skúšky,” vysvetlil.

Podľa slov Selivanov je okrem testovania zbraní mnoho iných úloh, a preto sa proces nezastaví a skúšky prebiehajú neustále.

 

“Viac než to, ak bude počas testovacieho letu zistená akási vada, už nemusíme kvôli tomu prerábať celé lietadlo. Aby bola odstránená, stačí obnoviť softvér, ktorý zodpovedá za ten či onen uzol alebo agregát. Prakticky všetko sa robí digitálne, je to veľmi pohodlné. Pripomína to osobný počítač, ktorý môžeme obnoviť, bez toho aby sme sa dotýkali železa, “povedal pilot.

 

Stíhacie lietadlo MiG-35 je vybavené novými motormi s väčším ťahom, môže byť dotankované počas letu a plniť úlohu tankovacieho lietadla. Okrem toho jednomiestne a dvojmiestne varianty lietadla sú plne unifikované, pokiaľ ide o konštrukciu draku, komplex palubného zariadenia a vykonávané funkcie.

 

Najnovšie palubné zariadenie v spojení s vysoko presnými zbraňami umožňuje MiG-35 riešiť široký okruh úloh, okrem iného – získanie prevahy vo vzduchu v konfrontácii so stíhačkami štvrtej a piatej generácie, zachytávanie moderných prostriedkov leteckého útoku, útoky vysoko presnými zbraňami na pozemné a morské hladinové ciele bez vstupu do pásma protivzdušnej obrany vo dne v noci a za akýchkoľvek klimatických podmienok, vzdušná rozviedka za použitia opto-elektronických a rádiotechnických prostriedkov, účasť v skupinových akciách a plnenie funkcie vzdušného riadiaceho strediska leteckých skupín.

 

Na deviatich miestach vonkajšieho zavesenia môže MiG-35 niesť široké spektrum zbraní. Ide o riadené strely triedy vzduch-vzduch krátkeho, stredného a dlhého doletu, strely triedy vzduch-zem určené na likvidáciu pozemných (hladinových) cieľov, korigovateľné letecké bomby, neriadené strely, letecké bomby a jednorazové až 500 kilogramové bombové kontajnery kalibru 100. Okrem toho je na stíhačke inštalovaný automatický 30mm kanón.

 

Ruský viacúčelový stíhací stroj MiG-35 získa takisto nový expertný systém, ktorý pomôže pilotovi v ťažkých situáciách.

“Všetko v novom stíhacom je zamerané na pomoc pilotovi. V kritickej situácii môže dokonca navrhnúť, čo by sa malo urobiť. Okrem toho sa vyvíja expertný systém, ktorý nasmeruje pilota v zložitých situáciách,” uviedol Selivanov. ,

Stíhací stroj je už vybavený hlasovým asistentom, dodal testovací pilot.

 

„Hovoríme jej Rita, hlasová komunikátorka. Jej hlas zostáva príjemný a pokojný, aj keď motor zasiahne požiar. Nehovorí stále, odporučí len, ak sa lietadlo blíži k určitým obmedzeniam. “, Povedal Selivanov.

 

J-10C alebo MiG-35, ktorú stíhačku uprednostní Irán pri modernizácii svojho vojenského letectva?

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov