.
Aktuality, Letectvo,

Bell Boeing dodal štvorstý konvertoplán V-22 Osprey

Bell Textron Inc., dcérska spoločnosť Textron Inc. (NYSE: TXT), a spoločnosť Boeing [NYSE: BA] dodali 2. júna v poradí štvorstý stroj V-22 Osprey americkému ministerstvu obrany. Jubilejný model, V-22 Osprey, ktorý sa ako vôbec prvý konvertoplán dostal do výroby, bude slúžiť Letectvu Spojených štátov amerických.


 

„Dodanie štvorstého stroja V-22 jasne vypovedá o dopyte po unikátnych schopnostiach tejto platformy. Míľnik je dôkazom dobrej práce zamestnancov spoločností Bell, Boeing a celého nášho dodávateľského reťazca, ktorí tento skvelý letún vyrábajú pre našich zákazníkov,“ povedal Kurt Fuller, viceprezident projektu V-22 spoločnosti Bell a programový riaditeľ Bell Boeing. „Ľudia okolo Bell Boeing V-22, ktorí tento program počas viac než tridsiatich rokov podporovali, boli kľúčoví pri vzniku úplne nového typu letúnu – konvertoplánu,“ dodáva Fuller.

 

.

CV-22 je variantom stroja V-22 Osprey, ktorý využívajú špeciálne jednotky amerického letectva (SOF). Stroj CV-22 Osprey je letún s preklopnými rotormi, ktorý kombinuje vlastnosti vrtuľníka, ako napríklad schopnosť vertikálneho vzletu a pristátia, s dlhým doletom, úsporou paliva a rýchlosťou turbovrtuľového lietadla. Jeho primárnou úlohou je vykonávať po celom svete v čo najkratšom čase bojové operácie pre jednotky Air Commandos.

 

„Od dodania prvého V-22 ubehlo už viac než 20 rokov a nás teší, že sme so štvorstým dodaným konvertoplánom dosiahli ďalší míľnik. V-22 sú i naďalej veľmi žiadané. Prostredníctvom bojových operácií, medzinárodných výcvikových partnerstiev a humanitárnych misií chránia aj našich spojencov po celom svete,“ uviedol plk. Námornej pechoty Spojených štátov Matthew Kelly, programový manažér V-22 Joint Program Office (PMA-275).

 

Kombinácia rýchlosti, doletu, nosnosti a vertikálneho vzletu robí z V-22 ideálny dopravný prostriedok pre široku škálu misií, prostredí a zemepsiných oblastí po celom svete. Variant MV-22B, využívaný námornou pechotou, poskytuje bezpečnú a spoľahlivú prepravu vojenského personálu, zásob a vybavenia pre bojové útoky a slúži aj pri bojovej podpore a námornej logistike. Od roku 2007 je V-22 nepretržite nasadený v rade bojových, humanitárnych a špeciálnych operácií. Variant CMV-22B pre námocníctvo je náhradou za C-2A Greyhound, ktorý prepravuje personál, zásoby a náklad s vysokou prioritou na lietadlové lode.
Osprey pokračuje v transformácii leteckých schopností tým, že je schopný úspešne dokončiť misie, ktoré sú bežnými letúnmi neuskutočniteľné. Výroba V-22 sa opiera už o tretí viacročný kontrakt.

 

Spoločnosť Bell už viac ako 80 rokov pôsobí na leteckom trhu. Okrem centrály vo Fort Woth v americkom Texase pôsobí ako dcérska spoločnosť Textron Inc. v ďalších strategických lokalitách po celom svete. Textron Inc. je známa po celom svete svojimi silnými značkami – napr. Bell, Cessna, Beechcraft, Hawker, Jacobsen, Kautex, Lycoming, E-Z-GO, Arctic Cat, Textron Systems a TRU Simulation.

 

Bell 360 Invictus – najnovšia videoanimácia možného amerického vrtuľníka budúcnosti

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov