Izraelský Iron Dome
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

USA kupujú z Izraela dve batérie systému protivzdušnej obrany „Iron Dome“

USA, 15. jún 2020 (AM) – Pentagon plánuje kúpiť dve batérie taktických raketových obranných systémov Iron Dome izraelskej výroby. Prvá z dvoch batérií systému by mala byť dodaná do Spojených štátov do decembra 2020 a druhá do februára 2021, uvádza Mignews.com. Podľa správy by americká armáda mala testovať dva systémy na testovacom centre vo White Sands v Novom Mexiku. Potom budú batérie Iron Dome dodané do Fort Bliss v Texase a budú funkčné do konca decembra 2021.


 

Systémy protiraketovej obrany Iron Dome sa používajú na ochranu pred raketovými útokmi krátkeho dosahu a pred delostreleckými a mínometnými útokmi. Podľa analytikov môže americké ministerstvo obrany vyslať tieto izraelské raketové obranné systémy do Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov na posilnenie ich protivzdušnej obrany.

 

 

Železná kupola – Iron Dome je mobilný systém protivzdušnej obrany vyvinutý izraelskou spoločnosťou Rafael Advanced Defense Systems. Dôvodom pre jeho vytvorenie boli neustále raketové útoky z Pásma Gazy na južný Izrael a ochrana civilného obyvateľstva na juhu aj severe krajiny.

 

.

 

Železná kupola má byť funkčná vo dne aj v noci, za nepriaznivých poveternostných podmienok a má byť schopná reagovať na niekoľko hrozieb súčasne. Systém tvoria detekčný a sledovací radar, riadiace centrum
a odpaľovacia jednotka, ktorá odpaľuje protiraketové strely Tamir, vybavené opto-elektronickými senzormi a letovými krídelkami, ktoré zlepšujú manévrovateľnosť. Radar systému odhalí odpálenie rakety, spočíta jej trajektóriu, prenesie túto informáciu do riadiaceho centra, kde spomínanú informáciu využijú na určenie miesta dopadu. V prípade, že vypálená raketa či granát predstavujú hrozbu, je vypálená protiraketová strela, ktorá raketu zničí ďaleko od dopadového územia.

 

Systém Iron dome je kritizovaný pre príliš vysoké náklady a po posledných útokoch na Izraelské územie aj za neúčinnosť v zneškodňovaní rakiet – vzhľadom na krátke vzdialenosti a časy letu medzi odpaľovacími miestami v Pásme Gazy a často ostreľovaným juhoizraelským mestom Sderot. O poslednom neúspechu systému sme písali tu.

 

Izrael predstavil nové laserové systémy na likvidáciu lacných rakiet

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov