foto: US Air Force
Aktuality, Letectvo,

Ďalšia stíhačka amerického letectva sa zrútila pri brehoch Veľkej Británie

Veľká Británia, 16. jún 2020 (AM ) – V Severnom mori pri pobreží Veľkej Británie v pondelok 15. júna, havarovalo americké stíhacie lietadlo F-15. Informovala o tom televízna stanica Sky News s odvolaním sa na pobrežnú stráž. K havárii stíhacieho lietadla F-15C Eagle došlo v blízkosti mysu Flamborough Head vo východnom Yorkshire. Podľa informácií tento stroj patril k vojenskej základni v grófstve Suffolk.


.

Noviny The Sun následne uviedli, že k incidentu došlo počas výcvikového letu, a to po 9.40 hod miestneho času (10.40 hod SELČ). Stroj F-15 vyrazil na rutinnú cvičnú misiu z vojenskej základne Kráľovského letectva (RAF) Lakenheath, ktorá sa nachádza asi 35 kilometrov severovýchodne od Cambridge. Na palube sa nachádzal len jeden pilot, ako neskôr potvrdilo americké letectvo. Pilot bol neskôr nájdený mŕtvy. Zatiaľ nie je známa príčina nehody.

 

Britské letectvo následne pád amerického stíhacieho lietadla F-15 pri pobreží severného Anglicka potvrdilo vo vyhlásení vojenskej základne Kráľovského letectva (RAF) Lakenheath.

“Americké stíhacie lietadlo F-15C Eagle dnes havarovalo v Severnom mori okolo 09.40 hod miestneho času. Lietadlo patrilo k 48. stíhacej letke a letelo zo základne Lakenheath. V čase nehody lietadlo vykonávalo obvyklú výcvikovú misiu a na palube sa nachádzal jeden pilot. Príčina nehody zatiaľ nie je známa, “stojí vo vyhlásení leteckej základne nachádzajúcej sa v Suffolku (východne od Anglicka).

 

Je známe, že lietadlo vykonalo výcvikový let ako súčasť skupiny štyroch stíhačiek a pravdepodobne troch tankovacích lietadiel, ktoré vzlietli z inej leteckej základne. Do hľadania pilota sa zapojil aj vrtuľník pobrežnej stráže.

 

McDonnell Douglas F-15 Eagle je americké dvojmotorové taktické stíhacie lietadlo pre každé počasie. Stroj navrhla spoločnosť McDonnell Douglas. Lietadlo je určené čisto pre vybojovanie vzdušnej prevahy. Avšak, jeho konštrukcia umožňuje i schopnosť pozemného útoku, čo sa však nevyužíva. Na základe F-15 neskôr vznikla verzia útočného, bombardovacieho lietadla – McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle. Tá vstúpila do služby v roku 1989 a bola vyvezená do niekoľkých krajín.

 

Pred týždňom sme informovali o havárii stíhačky F-35. K havárii došlo v pondelok 8. júna na základni vzdušných síl Hill v Utahu. Lietadlo, ktoré je súčasťou 388. stíhacieho krídla, práve dokončilo bežný výcvikový let, keď došlo k zlyhaniu jeho podvozku. Pilot bol vzatý na rutinné lekárske vyšetrenie. Dráha bola okamžite uzavretá a ostatné lietadlá základne Hill vo vzduchu boli presmerované na blízke základne. Medzitým letectvo pozastavilo výcvikové lety na základni.

 

Pred tým F-35 – stíhačka piatej generácie amerického letectva havarovala na území amerického štátu Florida. K havárii došlo v oblasti leteckej základne Eglin, kde 15.mája havaroval ďalšia americká „stealth“ stíhačka F-22. K incidentu došlo 19. mája o 21.30 minút počas cvičného letu. Pilotovi sa podarilo úspešne katapultovať.

Havárie amerických stíhačiek pokračujú, ďalšia F-35 bola poškodená pri pristávaní

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov