.
Aktuality, Bezpečnosť, Civilná ochrana,

Pripravenosť Polície na vysoko rizikové služobné zákroky

Slovensko, 16. jún 2020 (AM) – Medzi verejnosťou stále rezonuje mimoriadna udalosť, ktorá sa stala vo Vrútkach, kde osoba vyzbrojená nožom na ZŠ usmrtila zástupcu školy a poranila ďalších pedagógov vrátane detí. Nebudem sa venovať osobe páchateľa nakoľko v jeho prípade zlyhala celá spoločnosť a do akej miery sa dalo uvedenému nešťastiu zabrániť, lebo je to tak rozsiahla téma, že si vyžaduje minimálne samostatný článok.


 

Chcel by som sa venovať služobnému zákroku zo strany polície a videu, ktoré sa od nedele šíri na sociálnych sietiach. Ešte predtým ako som mal možnosť spomínané video vidieť som sa zamýšľal nad faktami, ktoré boli medializované. A to, že išlo o jedného ozbrojeného útočníka s nožom, ktorý nebol žiadny profesionál, len jedinec odhodlaný útočiť a bol ešte naviac zranený keď sa porezal na sklenenej výplni dverí, cez ktoré sa do školy dobíjal. Proti nemu stáli dvaja policajti ozbrojení strelnými zbraňami. A výsledok služobného zákroku.. mŕtvy, zastrelený útočník a dvaja policajti zranení strelným poranením!

 

Už toto musí evokovať aj u nie odborníka na služobné zákroky, že asi niečo zlyhalo. Sám som totižto nedokázal pochopiť ako sa mohli obidvaja policajti zraniť strelným poranením. To som pochopil až po pozretí videa, ktoré zachytáva samotný zákrok. Ak niekto označí uvedený služobný zákrok za profesionálny , tak buď absolútne nerozumie problematike služobných zákrokov alebo je to obyčajný pokrytec. Preto stále nerozumiem slovám policajného prezidenta gen. Milana Lučanského, ktorý zákrok označil za vysoko profesionálny, na aký sú policajti pripravovaní a cvičení. Pravda je taká, že to s profesionalitou nemalo absolútne nič spoločné, policajti na podobné zákroky niesu pripravovaní a o cvičení nemôže byť ani reč. Ten služobný zákrok bol totálne nezvládnutý, dokonca sa premenil na boj o holý život! Žiaľ je to reálny obraz dnešnej úrovne a pripravenosti polície.

 

Ak si niekto myslí, že z toho viním tých dvoch zakročujúcich policajtov, tak sa hlboko mýli. Oni robili naozaj to najlepšie či vedeli, tzn. to na čo sú “cvičení”. Aj napriek tomu, že sa navzájom postrieľali patrí im poďakovanie, že v konečnom dôsledku eliminovali útočníka a tým zabránili ďalšej možnej tragédii!

 

Z toho všetkého ja viním systém, predovšetkým stranu Smer-SD, ktorá 12 rokov deštruovala Políciu na Slovensku. Kde riadiace funkcie obsadzovala svojimi nekompetentnými ľuďmi, ktorých zaujímalo úplne všetko len nie riadenie PZ.

 

Ak sa urýchlene nezmení celé riadenie PZ, ak sa nezačne riešiť otázka nedostatku policajtov v priamom výkone tj. na ulici, ak si odbory nezačnú plniť svoje úlohy a poslanie, ak sa nezmení koncepcia výučby a služobnej prípravy vrátane taktickej prípravy ale hlavne ak sa nezmení stará a dnes už nevyhovujúca koncepcia streleckej prípravy u polícii tak sa Polícia nepohne ani o krok v pred. Ak si kompetentní po služobnom zákroku na Obchodnej ulici v Bratislave, ktorý bol tiež nezvládnutý ako aj ten vo Vrútkach neuvedomia, že dnes už 120 nábojov na strelecký výcvik policajta za rok je nedostatočný počet, tak podobné udalosti budú len a len pribúdať. Slovenský policajt ma dva krát cvičné streľby a na tretí krát ide na strelecké previerky a to všetko so 120 nábojmi. Samozrejme, veľa policajtov sa cvičných strelieb ani nezúčastní kvôli rôznym služobným povinnostiam.

 

Napríklad v Nórsku policajt v priamom výkone ročne vystrelí tisíc nábojov tj. desať krát viac ako ten slovenský. A to na týždennom kurze, ktorý musí každý rok absolvovať a kde sa preberajú takticko policajné postupy, kombinované spolu so streľbou. Áno, v Nórsku rozumejú tomu, že taktická príprava spolu so streleckou prípravou sú spojené nádoby. Že ak urobíš všetko správne podľa taktických postupov, ale ak v prípade nutnosti použitia služobnej zbrane nedokážeš páchateľa zasiahnuť tak ako keby si neurobil nič.

 

Chcem veriť že súčasné vedenie MV SR naozaj začne riešiť problémy v Polícii. Veľa optimizmu však nezdieľam nakoľko rezort vnútra riadi pán Mikulec, ktorý sa danej problematike vôbec nerozumie. (Nechcem spochybňovať osobu ministra vnútra ako takú, nakoľko ho osobne nepoznám a viem, že aj on sám bol smeráckym systémom prenasledovaný a perzekuovaný, ale to že je vojak a riadi rezort vnútra je proste fakt.)

 

A na záver mi dovoľte položiť si jednu hypotetickú otázku aj keď nie celkom nereálnu. Viete si predstaviť ako by dopadol služobný zákrok policajtov vo Vrútkach ak by zakročovali nie proti úplnému amatérovi, ale proti aspoň čiastočne vycvičenému páchateľovi? Alebo ak by bol ozbrojený nie nožom, ale dostal by sa k nelegálnej strelnej zbrani? Alebo ak by bolo takých útočníkov viac?.. Zrejme by počet obetí narástol a s najväčšou pravdepodobnosťou by teraz prebiehali aj prípravy na štátny pohreb.

Mgr. Ernest Nagy

Ako vlastne (ne) zomrel George Floyd? Videotest

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov