© Foto : Raytheon Technologies Corporation
Aktuality, Letectvo,

V Spojených štátoch bola testovaná nová inteligentná letecká bomba GBU-53 / B Stormbreaker

USA, 17. jún 2020 (AM ) – Spojené štáty úspešne testovali leteckú bombu GBU-53 / B Stormbreaker. Informovalo tom vyhlásenie Raytheon Corporation. Predtým boli jej dodávky oneskorené kvôli rade zistených technických problémov.


 

 

© Foto : Raytheon Technologies Corporation

Testy prebehli 15. júna. GBU-53 / B Stormbreaker by mali získať stíhačky F-15E Strike Eagle a F-35. Projektová manažérka Stormbreaker v spoločnosti Raytheon Corporation Christie Stagg uviedla, že táto bomba je jedinou zbraňou, ktorá umožňuje pilotom zasiahnuť pohybujúce sa ciele za zlej viditeľnosti v dôsledku počasia, dymu alebo veľkej prašnosti. Kľúčom je multi-režimový navádzací systém – pre hľadanie cieľov môže munícia použiť infračervenú navádzaciu hlavu, aktívnu milimetrovú radarovú navádzaciu hlavu, alebo laserový navádzací systém poloaktivneho typu.

 

© Foto : Raytheon Technologies Corporation

 

 

Okrem toho je bomba vybavená inerciálnym navigačným systémom. Bomba je celkom kompaktná: napríklad F-15E môže niesť až 28 takýchto bômb. Nie je však známe, kedy bude prijatá do výzbroje. Podľa portálu sa tak stane najskôr v auguste tohto roka. Testy z rokov 2018-2019 s 56 dokončenými scenármi ukázali 11 zlyhaní, z ktorých 8 sa týkalo softvérových problémov. Výroba nových sérií GBU-53 / B bude obnovená najskôr budúci mesiac. Ďalším problémom boli chyby zariadení, ktoré skladajú a držia krídla bomby. Vibrácie lietadla počas letu viedli k rozpadu týchto prvkov. Tento nedostatok je obzvlášť nebezpečný pre F-35: zbraň je umiestnená vo vnútornom priestore lietadla, poškodenie môže mať vážne následky.

 

Ďalšia stíhačka amerického letectva sa zrútila pri brehoch Veľkej Británie

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov