Stíhacie lietadlo Su-30MKI (SB-027) Vzdušných síl Indie, LZ Hindan AFS, 8.10.2015, zdroj: Manish Swarup / АР / bmpd.livejournal
Aktuality, Letectvo,

Vzdušné sily Indie majú v úmysle urýchlene získať 33 stíhacích lietadiel (MiG-29 a Su-30MKI) z Ruska

 


India, 20. jún 2020 (AM, topwar) – Podľa informácie, ktorá bola uverejnená na indickom portáli TimesNow.News, sa velenie Vzdušných síl Indie obrátilo na indické Ministerstvo obrany s naliehavou žiadosťou o čo najskoršie schválenie nákupu dodatočných 33 kusov stíhacích lietadiel z Ruska.

Táto výzva zaznela na pozadí prudkého zhoršenia situácie v spornej oblasti Ladakh, kde sa v práve prebiehajúcom týždni odohralo krvavé stretnutie medzi členmi čínskych a indických vojenských jednotiek.

Podľa zverejnených informácií majú Vzdušné sily Indie záujem o dodanie 12 kusov stíhacích lietadiel Su-30MKI a 21 kusov stíhacích lietadiel MiG-29. Zároveň padol návrh, aby v prípade lietadiel MiG-29 prebehla hneď aj modernizácia na úroveň indických stíhačiek vo verzii MiG-29UPG. Lietadlá Su-30MKI by mali byť podľa toho istého návrhu zložené v priestoroch spoločnosti HAL (Hindustan Aeronautics Limited) z dodaných komponentov z Ruska a mali by predstavovať zároveň kompenzáciu prevádzkových strát indických stíhacích lietadiel uvedeného typu (India doteraz zaradila do služby celkom 272 kusov lietadiel Su-30MKI).

„Ministerstvo obrany Indie má schváliť návrhy velenia Vzdušných síl v hodnote 6000 crore (približne 800 miliónov USD), konečné rozhodnutie sa očakáva na budúci týždeň,” – uviedol  zdroj z prostredia vlády tlačovej agentúre Indie (ANI).

Uvedená informácia vyvolala rozruch predovšetkým v samotnej Indii. Je známe, že Vzdušné sily Indie už dávnejšie upozorňovali na potrebu zakúpenia viac ako 100 kusov moderných stíhacích lietadiel. Bola dokonca vyhlásená súťaž v rámci programu MMRCA (MMRCA – Medium Multi-Role Combat Aircraft), ktorú napokon „vyhral” francúzsky typ Dassault Rafale. Súťaž bola vyhlásená na dodávku 126 kusov lietadiel, no zmluva so spoločnosťou Dassault však bola nakoniec uzavretá na dodávku len 36 kusov stíhačiek Rafale. Aktuálna situácia ovplyvnená pohraničným sporom s Čínou však zdá sa, celý proces zaobstarania ďalších stíhacích lietadiel neštandardne výrazne zrýchlila – India chce totiž naliehavo kúpiť dodatočné kusy lietadiel MiG-29 a Su-30MKI. A to aj napriek skutočnosti, že sú tieto lietadlá podrobované kritike v domácej tlači, ktorá ich označuje ako „zastaralú techniku”.

Zdroj: bmpdlivejournaltopwartimesnownews

Schyľuje sa k novej vojne medzi Indiou a Čínou? India začala s presunom svojich hlavných bojových tankov T-72M1 a T-90S/MS do spornej oblasti na hranici s Čínou

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov