Americký strategický stealth bombardér Northrop Grumman B-2 Spirit zachytený počas zhodenia 13,6tis. kg vážiacej riadenej munície (GBU-57 MOP (Massive Ordnance Penetrator)) v Perzskom zálive, zdroj: militarywatchmagazine / rt.com
Aktuality, Letectvo,

Armádne letectvo USA potrebuje vyššie počty bombardérov B-21, aby bolo schopné zasadzovať bombové údery hlboko vo vzdušnom priestore Ruska a Číny

USA, 26. jún 2020 (AM) – Armádne letectvo Spojených štátov (USAF) by nemalo znižovať rozpočet určený pre svoje strategické letectvo, ale naopak, urýchlene potrebuje veľký počet strategických bombardérov B-21 Raider. Otcom uvedenej myšlienky je Mark Gunzinger, bývalý pilot bombardéra, z nezávislej, neziskovej organizácie Mitchell Institute a zároveň autor 53-stranovej štúdie, vydanej pod hlavičkou uvedeného think tanku. Mark Gunzinger vo svojej práci zdôrazňuje, že Spojené štáty budú potrebovať v prípade vojny neutralizovať veľmi veľké množstvo strategických cieľov hlboko vo vzdušnom priestore Ruska a Číny.


 

Mark Gunzinger píše, že bombardér B-21 Raider dokáže doniesť potrebný počet bômb nad nepriateľské územie spoľahlivejšie a nákladovo efektívnejšie v porovnaní s medzikontinentálnymi balistickými raketami. Ďalej upozorňuje, že armádne letectvo má v súčasnosti veľmi nízky počet operačne nasaditeľných strategických bombardérov, konkrétne hovorí, že z celkového počtu bombardérov B-1B Lancer bolo v roku 2019 viac ako 90% mimo prevádzky – čo tiež znamená potrebu vyššieho počtu strategických bombardérov, čím sa zároveň zabezpečí najvyššia priorita letectva USA. Tou by podľa neho malo byť zabezpečenie dostatočného počtu operačne pripravených bombardérov, schopných vzlietnuť na bojové misie (kdekoľvek na svete) v akomkoľvek čase.

 

V správe sa uvádza nasledovné: „Vzdialenosti okružných diaľkových misií budú na hranici vykonateľnosti zadaných úloh vzhľadom k už v súčasnosti obmedzenému počtu bombardovacieho letectva a na bojové výsledky požadované velením v rámci operačne akceptovateľného časového rozvrhu… neschopnosť zasiahnuť nepriateľské ciele v rýchlej, širokospektrálnej podobe bude nakoniec viesť k oveľa nákladnejšej, dlhšej a riskantnejšej kampani.”

 

Northrop Gumman B-21 Raider, strategický stealth bombardér novej generácie, maketa, zdroj: Northrop Grumman / militarywatchmagazine.com

 

Podľa vyššie spomínanej 53-stranovej Správy think tanku Mitchell Institute budú Spojené štáty potrebovať flotilu bombardérov pozostávajúcu minimálne z 316 kusov strojov, pričom, ak by došlo k plánom vyraďovať stroje B-1B a B-2, počty lietadiel B-21 Raider by museli prevyšovať niečo málo cez 200 kusov.

 

Správa súčasne poukazuje na veľmi obmedzené možnosti (stacionárnych) zbraňových systémov mimo dosahu nepriateľa, resp. ich schopnosti dosiahnuť hlboko do čínskeho vnútrozemia pomocou balistických rakiet a striel s plochou dráhou letu, ktoré navyše nedokážu niesť bojovú nálož (typu „bunker buster”) so schopnosťou preniknúť do opevnených cieľov a zničiť ich zvnútra.

 

Zatiaľčo všetky predchádzajúce americké bombardéry boli navrhované pre útoky vedené proti Sovietskemu zväzu, najnovší prírastok, Northrop Grumman B-21 Raider je vyvíjaný pre vedenie útokov predovšetkým proti čínskej západnej hranici, kde je sústredená väčšia časť strategického arzenálu ČĽOA. Čínska protivzdušná obranná sieť patrí medzi najvyspelejšie na svete a naďalej je vylepšovaná novými technológiami počnúc stíhacími lietadlami 5. generácie a vyvíjanými lietadlami 6. generácie po nové riadené strely typu vzduch-vzduch ako sú napríklad strely stredného a dlhého dosahu PL-15 a PL-21, ktoré sú navádzané na ciele modernými radarmi typu AESA. Čína je súčasne považovaná za najhorúcejšieho kandidáta ako odberateľa ruského protilietadlového raketového systému dlhého dosahu, S-500 Prometheus, ktorý má byť optimalizovaný na neutralizáciu vzdušných cieľov ako sú napríklad stealth bombardéry, pričom účinný dosah jeho rakiet má byť 600km. Ak vezmeme do úvahy systémy S-300PMU a S-400 Triumf ako predchodcov, nový systém S-500 by celkom dobre mohol byť rozmiestnený na území Číny ešte pred zaradením bombardérov B-21 Raider do aktívnej služby.

 

Čínske stíhacie stealth lietadlo 5. generácie pre vybojovanie vzdušnej prevahy Čchengtu (Chengdu) J-20 Mocný drak, vyzbrojené riadenými strelami typu vzduch-vzduch PL-15 uloženými vo vnútorných zraňových šachtách, zdroj: militarywatchmagazine

 

Predchádzajúcu triedu amerických bombardérov, Norhrop Grumman B-2 Spirit, ktorá bola zaradená do služby v strategickom letectve v roku 1997, postretlo vzhľadom na vysokú nadobúdaciu cenu radikálne zníženie objednávky – dodaných bolo napokon len 21 kusov bombardérov z pôvodne 120 zamýšľaných. To viedlo množstvo analytikov k vysloveniu varovania pred podobnými škrtmi v rozpočte pre jeho nástupcu.  Prvý prototyp bombardéra novej generácie B-21 sa začal stavať v júli 2019 a je predpoklad, že program bombardéra B-21 Raider nahradí všetky bombardéry B-2 Spirit a B-1B Lancer v prevádzke a súčasne poskytne dostatok lietadiel na vytvorenie viacerých dodatočných letiek.

 

Bombardér B-21 Raider bude mať podobne ako B-2 Spirit dizajn lietajúceho krídla, bude však o niečo menší a unesie tak menej výzbroje. Stealth charakteristiky nového bombradéra však budú oveľa prepracovanejšie, stroj bude mať výkonnejšie senzory, zachová si schopnosť interkontinentálneho dosahu bombardéra B-2 Spirit a predovšetkým sa očakáva, že bude mať nižšie nároky na údržbu a súčasne aj nižšie prevádzkové náklady, čo bol najväčší problém bombardéra B-2 (jedna letová hodina bombardéra B-2 Spirit stojí približne 130 tisíc USD).

 

Spojené štáty vyvíjajú popri bombardéri B-21 Raider tiež vyzbrojenú verziu hypersonického bezpilotného prostriedku (UAV), ktoré bude lietať vo vysokých výškach (na hranici vesmíru), Lockheed Martin SR-72. Má mať schopnosti operovať aj ako bombardér, sice to bude drahý, avšak veľmi významný doplnok k americkým medzikontinentálnym útočným možnostiam. Zároveň, ako sprievod k B-21 pre preniknutie hlboko do vzdušného priestoru nepriateľa, je vyvíjaná 6. generácia stíhacieho lietadla s veľmi dlhým doletom a schopnosťou prekonať protivzdušnú obranu protivníka (Penetrating Counter Air Fighter).

 

A ešte poznámka na záver: The Mitchell Institute for Aerospace Studies alebo Mitchellov inštitút pre letecké a vesmírne štúdie je nezávislý, nestranícky výskumný inštitút pre politiku založený na podporu porozumenia výhod, ktoré poskytuje národnej bezpečnosti oblasť letectva, vesmíru a kybernetického priestoru. Skrátka, mimovládna organizácia s vyslovene humanitárnymi záujmami. Alebo čím viac bombardérov schopných bombardovať hlboko vo vnútrozemí „nepriateľa”, tým väčší mier.

Zdroj: militarywatchmagazinert.com

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov