Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Turecké komandá vykonávali operáciu v severnom Iraku

Irak, 30.jún 2020 ( AM ) – Správa o tejto operácii sa objavila na oficiálnom Twitteri tureckého ministerstva národnej obrany. Hovorí, že k likvidácii militantov došlo zapojením tureckých špeciálnych síl. Každú jaskyňu dôkladne preskúmávajú pri hľadaní úkrytov, kde sa skrývajú predstavitelia kurdských ozbrojených skupín.


 

“Naše hrdinské komanda naďalej ničia hniezda teroru. Naši bojovníci, ktorí vstúpili do každej jaskyne, sa pozreli pod každý kameň, našli a neutralizovali ďalších 9 teroristov PKK, ktorí sa schovávali v tejto oblasti.”

Operácia Tiger Claw bola reakciou Ankary na nárast ostreľovania a útokov na pozície tureckej armády zo severného Iraku. Rozhodnutie o jej začatí bolo prijaté 17. júna. Ako prvé, vojenské lietadlo zaútočilo na 150 cieľov kurdskej robotníckej strany. Turecká armáda používala lietadlá F-16, vrtuľníky a útočné drony. Zapojené boli aj protilietadlové raketové systémy a samohybné húfnice Storm. Po náletoch boli do miest úderu vyslané špeciálne sily na konečné odstránenie militantov.

 

Video – Turci sťahujú techniku na iracké hranice:

 

V Bagdade je turecká operácia považovaná za porušenie suverenity krajiny. Turecké ministerstvo obrany vyhlásilo, že jeden Turecký vojak bol usmrtený v nedeľu pri stretnutiach so bojovníkmi Kurdskej robotníckej strany (PKK).
Turecko tvrdí, že PKK je zodpovedná za smrť viac ako 40 000 ľudí počas troch desaťročí bojov. Turecko pravidelne útočí na bojovníkov PKK, a to najmä na jeho kurdskom juhovýchode a severnom Iraku, kde bola skupina založená.

 

Začiatkom tohto mesiaca Spojené arabské emiráty vyhlásili, že vojenské zásahy porušujú irackú suverenitu.
Posledná ofenzíva vyvolala protesty z Iraku, ktorý počas operácie dvakrát privolal tureckého vyslanca v Bagdade.
Miestni kurdskí predstavitelia v severnom Iraku tvrdia, že od začiatku operácie, počas takmer dvoch týždňov bolo zabitých najmenej päť civilistov. Turecko však tvrdí, že sa zameriava na PKK a že jeho armáda urobila všetko, čo je v jej silách, aby sa vyhla civilným obetiam a útokom na civilné ciele. Turecké orgány často používajú slovo „neutralizovať“, na označenie, že príslušní ozbrojení bojovníci sa vzdali, alebo boli zabití či zajatí.

 

Zváža Turecko svojich nevyužitých militantov na grécke hranice?

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov