.
Aktuality, Letectvo,

Stíhačka F-16CM havarovala počas výcviku v Južnej Karolíne, pilot neprežil

USA, 2. júl 2020 (AM ) – Bojové lietadlo F-16 na rutinnej výcvikovej misii havarovalo v utorok večer na základni leteckých síl Shaw v Južnej Karolíne. Pilot bol neskôr vyhlásený za mŕtveho. CBS Columbia, pridružená spoločnosť WLTX v Južnej Karolíne, uviedla, že pilot bol premiestnený do nemocnice: totožnosť pilota nebola zverejnená. Lietadlo bolo F-16CM Fighting Falcon priradené k 20. stíhacej letke. Príčina nehody je predmetom vyšetrovania.


 

 

Posledné havárie amerických lietadiel

Naposledy havarovalo 15.júna v Severnom mori pri pobreží Veľkej Británie americké stíhacie lietadlo F-15. Týždeň pred tým sme informovali o havárii stíhačky F-35. K havárii došlo v pondelok 8. júna na základni vzdušných síl Hill v Utahu. Lietadlo, ktoré je súčasťou 388. stíhacieho krídla, práve dokončilo bežný výcvikový let, keď došlo k zlyhaniu jeho podvozku. Pilot bol vzatý na rutinné lekárske vyšetrenie. Dráha bola okamžite uzavretá a ostatné lietadlá základne Hill vo vzduchu boli presmerované na blízke základne. Medzitým letectvo pozastavilo výcvikové lety na základni.

 

 

Pred tým F-35 – stíhačka piatej generácie amerického letectva havarovala na území amerického štátu Florida. K havárii došlo v oblasti leteckej základne Eglin, kde 15.mája havaroval ďalšia americká „stealth“ stíhačka F-22. K incidentu došlo 19. mája o 21.30 minút počas cvičného letu. Pilotovi sa podarilo úspešne katapultovať.

 

Slovensko podľa návrhu pre Americký Kongres zaplatí za stíhačky F-16 nie 1,6 miliardy eur, ale až 2.91 miliardy dolárov

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov