Nový znak Vzdušných síl Fínska, zdroj: ilmavoimat.fi
Aktuality, História, Letectvo,

Fínsko už nemá viac svastiku v znaku svojich Vzdušných síl

Takmer celých sto rokov používalo fínske letectvo ako svoj symbol svastiku v belasej farbe na bielom podklade. 3. júla tohto roku potvrdila tlačová služba Vzdušných síl Fínska, že svastika bola odstránená z oficiálneho znaku fínskeho letectva.


Na starom znaku Velenia Vzdušných síl Finska (vľavo) sa nachádzala svastika, na tom súčasnom (vpravo) už nie je, zdroj: bbc.com

 

Vzdušné sily Fínska používali svastiku ako svoj znak od svojho vzniku v roku 1918 v čase občianskej vojny. Vtedy panoval všeobecný nedostatok zbraní a tzv. biela strana trpela závislosťou na zahraničnej podpore. A práve vďaka podpore zo zahraničia sa do Fínska dostala aj svastika, nie však z Nemecka, ale zo Švédska. Totižto švédsky gróf Eric von Rosen daroval novotvoriacemu sa Fínskemu letectvu lietadlo Thulin Typ D (licenčný Morane-Saulnier type L), ktoré preletelo na územie Fínska 6. marca 1918 napriek tomu, že k preletu nebolo udelené povolenie a pilot lietadla, Nils Kindberg dostal za nepovolené opustenie zeme pokutu 100 švédskych korún.

 

Replika „1.” lietadla fínskeho letectva, Thulin Typ D vystavená v Tikkakoski, zdroj: wiki commons

 

Uvedený stroj Thulin Typ D bol v skutočnosti druhý stroj, ktorý preletel na územie Fínska – tým prvým lietadlom bol stroj zakúpený editorom švédskeho magazínu Aftonbladet, Waldemarom Langletom z peňazí organizácie Priatelia Fínska, prieskumné lietadlo Albatros B.II.

 

Ako bolo vyššie spomenuté, Thulin Typ D bol sice druhý stroj v poradí, vo Fínsku však dostal označenie F1 a býva považovaný za prvé lietadlo fínskeho letectva, hoci s veľmi krátkym pôsobením, krátko po prelete bolo totižto lietadlo zničené pri nehode. Nuž, a na trup tohto lietadla nechal gróf Eric von Rosen namaľovať svoj osobný symbol šťastia, ktorým bola belasá svastika. Táto belasá svastika v bielom poli sa krátko potom stala oficiálnym znakom Fínskeho letectva (v tom čase Leteckých síl) na základe rozkazu maršala Mannerheima z 18. marca 1918. A zostala na lietadlách fínskeho letectva až do konca 2. svetovej vojny, kedy bola z rozhodnutia Spojencov zo všetkých fínskych lietadiel odstránená.

 

Zatiaľčo z lietadiel bol znak po 2. svetovej vojne odstránený, v emblémoch niektorých jednotiek Vzdušných síl Fínska, na ich vlajkách, uniformách a ďalších predmetoch svastika naďalej figuruje.

 

Vlajkonosič s vlajkou Karelského vzdušného velenia (Karjalan lennosto), zdroj: reddit.com

 

Tlačová služba Vzdušných síl Fínska vo svojej správe k znaku letectva uviedla, že znak Velenia Vzdušných síl Fínska sa zmenil ešte v roku 2017. V tom čase však nebolo vydané žiadne oficiálne vyhlásenie. Namiesto svastiky sa symbolom Velenia fínskeho letectva stal zlatý orol orámovaný kruhom z krídiel. Svastika tak, ako bolo spomenuté vyššie, zostáva ešte na vlajkách a znakoch jednotlivých jednotiek Vzdušných síl, predovšetkým však na vlajke Akadémie Vzdušných síl Fínska sídliacej v Tikkakoski.

 

Záber z ukážkového letu repliky dobového cvičného lietadla na leteckej prehliadke k 100. výročiu Vzdušných síl Fínska v roku 2018, zdroj: bbc.com

Zdroj: warspotbbc.com 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov