Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Korotčenko: Šéf Pentagonu by mal prestať s pogromami na Rusoch a Číňanoch v USA

Rusko, 9. júl 2020 (AM) – “Počas prvého roku pôsobenia Marka Espera ako hlavy Pentagonu Spojené štáty úspešne odolávali agresívnej činnosti “nečestných štátov”, ako sú KĽDR a Irán. Za posledný rok sa USA podarilo zabrániť agresii z Ruska a Číny”, – uviedol šéf Pentagonu Mark Esper vo svojej video správe pre americkú armádu pri príležitosti svojho funkčného obdobia, a prepis jeho reči bol uverejnený na internetovej stránke agentúry.


 

Šéf Pentagonu tiež označil ďalšie úspechy oddelenia za vykonávanie medzinárodných protiteroristických operácií, udržiavanie vedúcej úlohy Spojených štátov v koalícii proti islamskému štátu a zachovanie slobody plavby a obchodu v sporných vodách v Perzskom zálive a na juhu Čínskeho mora.

 

Esper pripomenul, že v júli minulého roka dal jasne najavo, že za hlavnú úlohu považuje vykonávanie národnej bezpečnostnej stratégie v „ére veľkej mocenskej rivality“. Rusko a Čínu označil za hlavných konkurentov Spojených štátov. Na vypočutí pred rokom Esper uviedol, že Washington je v stave kybernetického boja s Moskvou a Pekingom, ktorí sa neustále snažia ukradnúť americkú technológiu. Potom upozornil na rastúcu schopnosť Ruska a Číny čeliť americkej vojenskej výhode.

 

O niekoľko mesiacov neskôr obvinil šéf Pentagonu Rusko a Čínu, že sa pokúšajú podkopať zavedený svetový poriadok. “Nemôžeme urobiť nič, kým sa autoritárske štáty snažia napraviť svetový poriadok z hľadiska bezpečnosti na úkor zvyšku,” uviedol Esper. V decembri oznámil, že agentúra sa chce zamerať na hospodársku súťaž s Čínou a Ruskom. Washington zaostáva s Moskvou vo vývoji nadzvukových zbraní a chce prevziať vedenie v tejto oblasti, uviedol, že USA „míňajú každý dolár“, aby dosiahli túto výhodu.

 

Spojené štáty zaviedli stratégiu obrany vo vesmíre vzhľadom na „ruskú hrozbu“.

V polovici júna, americké ministerstvo obrany predložilo obrannú stratégiu v reakcii na “hrozbu” z Ruska a Číny. Pentagon sa domnieval, že Moskva a Peking chcú umiestniť zbrane do vesmíru alebo nasadiť iné zbrane namierené proti Spojeným štátom. Podľa Espera bol Washington nútený vykonať zmeny v stratégii, keďže americkí protivníci zmenili vesmír na „vojnovú zónu“.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa naopak domnieva, že práve dokument demonštruje agresiu Washingtonu vo vesmírnom sektore. Ruský vojenský expert Igor Korotčenko na svojom tweete okomentoval Esperove vyjadrenia: 
“Šéf Pentagonu oznámil úspech v „zadržiavaní“ Ruska a Číny. Bolo by lepšie, keby sa pogromy v Spojených štátoch obmedzili.”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov