Ilustračné foto: Čínsky dron Cchaj Chung (Rainbow) CH-92A na letisku leteckej základne Batajnica, Srbsko, 4. júl 2020, zdroj: Ministerstvo obrany Srbska / defence-blog.com
Aktuality, Letectvo,

Srbsko sa pochválilo novými bezpilotnými leteckými prostriedkami Cchaj Chung (Rainbow) CH-92A z Číny

Srbsko sa pochválilo prvou dodávkou nedávno získaných bezpilotných leteckých prostriedkov (dronov) z Číny. 5. júla 2020 oznámila tlačová služba Ministerstva obrany Srbska správu, podľa ktorej bola pod patronátom srbského prezidenta Alexandra Vučića a náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl Srbska generála Milana Mojsilovića usporiadaná prezentácia šiestich bezpilotných leteckých prostriedkov (UAV) Cchaj Chung (Rainbow) CH-92A na letisku leteckej základne Batajnica.


 

 

 

Srbský prezident Alexander Vučić při UAV CH-92A obklopený vojenskými predstaviteľmi, Batajnica 4. júl 2020, zdroj: Ministerstvo obrany Srbska / bmpd.livejournal.com

 

„Bezpilotné letecké prostriedky (UAV) sa stávajú symbolom moderného spôsobu vedenia vojny. Nemohli sme dostatočne konkurovať ďalším krajinám. Začíname s tým však teraz, a čo je dôležité, pracujeme na dohode s čínskou stranou o prenose technológií, ktoré nám umožnia postupne plnohodnotne zaradiť nášho Pegasa (Pegaz 011, srbský taktický útočný dron určený pre denné aj nočné použitie, pozn.prekl.) do systému srbskej armády. Učíme sa a aplikujeme nové technológie, ktoré sme predtým neboli schopní doviesť do úspešného konca. Zatiaľ máme 18 navádzaných rakiet, máme však v pláne dokúpiť ďalšie, nakoľko ich cena nie je vysoká a javia sa byť ideálnou zbraňou”, – povedal   srbský prezident Vučić počas prezentácie.

 

Video z prezentácie UAV Cchaj Chung (Rainbow) CH-92A na letisku Batajnica, 4. júl 2020 :

 

Čínsky bezpilotný letecký prostriedok triedy Cchaj Chung (po slovensky doslova dúha, preto sa používa aj označenie Rainbow), CH-92A, je dron lietajúci v stredne vysokých letových hladínách charakteristický dlhou výdržou, určený pre prieskum a útočné operácie. Na jeho vývoji sa podieľala China Academy of Aerospace Aerodynamics of China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), známa tiež ako 11. Akadémia CASC alebo 701. Výskumný inštitút.

 

Verzia, ktorú zakúpilo Srbsko, dokáže niesť laserom navádzané rakety a bomby, vie tak plniť okrem prieskumných úloh aj útočné. Srbská armáda je prvou armádou v regióne, a tiež prvým známym klientom Číny, ktorý bol vybavený bezpilotnými vzdušnými prostriedkami CH-92A.

 

Spolu s bezpilotnými leteckými prostriedkami CH-92A získalo Srbsko od Číny aj poloaktívne laserom navádzané rakety FT-8C, Batajnica, 4. júl 2020, zdroj: Ministerstvo obrany Srbska / defence-blog.com

 

 

Zbraňami vybavený bezpilotný letecký prostriedok CH-92A je viacúčelový systém, ktorý je možné použiť pre široké spektrum úloh počnúc prieskumom zo vzduchu vrátane presného určovania súradníc pozorovaných cieľov na zemi, ich automatického sledovania aj ak sú v pohybe, ďalej to môže byť prieskum na bojisku, vyhodnocovanie účinkov korekcie expozície delostreleckej streľby, uskutočňovanie útokov laserom navádzaných rakiet typu vzduch-zem či laserové ožarovanie cieľa.

 

Dopravné vozidlá k bezpilotným leteckým prostriedkom CH-92A, Batajnica, 4. júl 2020, zdroj: Ministerstvo obrany Srbska / bmpd.livejournal.com

 

Po prvýkrát bol bezpilotný systém CH-92A predstavený na verejnosti v roku 2012 na leteckej výstave v Čuchaj (Zhuhai AirShow 2012) s informáciou, že sa nachádza v testovacej fáze.

 

Pozemná riadiaca stanica v dopravnom vozidle systému bezpilotného leteckého prostriedku CH-92A, Batajnica, 4. júl 2020, zdroj: Ministerstvo obrany Srbska / bmpd.livejournal.com

 

Podľa reklamných prospektov spoločnosti ALIT, ktorá zabezpečuje dodávku systému do zahraničia, sú základné technické parametre UAV CH-92A nasledovné: dĺžka 4,1 m, výška 1,6 m, rozpätie krídla 9 m, maximálna vzletová hmotnosť 300 kg, hmotnosť užitočného zaťaženia 60 kg – podľa srbských údajov je maximálna vzletová hmotnosť 380 kg a hmotnosť nákladu 75 kg. Pohyb zabezpečuje dvojvalcový benzínový motor s výkonom 37,25 kW prenášaným na dvojlistú tlačnú vrtuľu. UAV CH-92A nie je vybavený satelitným komunikačným zariadením a dosah systému je tak obmedzený rádiovým horizontom z pozemnej riadiacej a kontrolnej stanice, ktorý spoločnosť ALIT, značne optimisticky, odhaduje až na vzdialenosť do 250 km. Letová výdrž UAV je udávaná na 10 hodín. Štandardná letová hladina je vo výškach 1980 až 2500 m, pričom maximálny dostup UAV má byť 5000 m. Bežná cestovná rýchlosť sa má pohybovať v rozmedzí 120 až 160 km/h, maximálna rýchlosť potom má byť 180 – 190 km/h. Rakety FT-8C dodávané k systému CH-92A majú hmotnosť 18 kg a udávaný dolet podľa výšky vypustenia od 6 do 9 km.

Zdroj: warspotdefence-blog.combmpd.livejournal.com

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov