Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Azerbajdžan informoval o ozbrojenom strete na hranici s Arménskom

Arménsko, 13. júl 2020 (AM) – Ministerstvo obrany Azerbajdžanu informovalo o bojoch na hranici s Arménskom. Uvádza sa, že sú aj nejaké straty na ľudských životoch. Informovali o tom ruské médiá.


 

Azerbajdžanské ministerstvo obrany oznámilo ostreľovanie svojich pozícií a straty na oboch stranách. Ministerstvo obrany Arménska informovalo o pokuse azerbajdžanskej strany zabrať arménsky oporný bod na hranici.

“Na poludnie 12. júla jednotky Ozbrojených síl Arménska, ktoré hrubo porušili prímerie na úseku Tovuzskej oblasti na azerbajdžanskej-arménskej štátnej hranici, vystrelili na naše pozície z delostreleckých zariadení. Na oboch stranách sú straty, “uviedla tlačová služba vojenského oddelenia.

Uvádza sa, že boje v tomto smere aj naďalej pokračujú a jednotky situáciu na mieste sledujú. Podľa zdroja azerbajdžanskej strany prišli pri strete o dvoch vojakov a ďalších päť ľudí bolo zranených. Na Facebooku sa okrem iného objavil aj komentár hovorcu arménskeho ministerstva obrany, Shushan Stepanyanovej. Tá uviedla, že sa azerbajdžanská strana o 10.45 hod SELČ za pomoci delostrelectva pokúsila zajať arménsky oporný bod, pomocou delostreleckej paľby, pokúsili sa zabrať našu pevnosť, ale vďaka paľbe bol pokus odvrátené. Incident so sebou nesie obete “.

“Na arménskej strane nie sú žiadne straty,” vyhlásila Stepanyanová, aj keď sa predtým uvádzalo, že straty boli hlásené aj v arménskej armáde.

Hovorkyňa tiež uviedla, že len krátko predtým sa azerbajdžanská armáda pokúsila prejsť štátnu hranicu autom.

“Dnes, asi v 12.30 hod, sa azerbajdžanské ozbrojené sily z neznámych dôvodov pokúsili narušiť štátnu hranici Arménska v smere na Tavuš, a to pomocou terénneho vozidla UAZ. Po varovaní arménskej strany a po opustení vozidla sa nepriateľské jednotky vrátili na svoje pozície, “napísala Stepanyanová.

Arménsko hlási obnovenie ostreľovania zo strany Azerbajdžanu

V nedeľu večer Ministerstvo obrany Arménsko potvrdilo obnovenie ostreľovania zo strany Azerbajdžanu.

“Azerbajdžanská strana obnovila ostreľovanie našej pozície z mínometu kalibru 82 mm a tanku,” oznámila na Facebooku hovorkyňa rezortu Shushan Stepanyanová.

Ministerstvo obrany Azerbajdžanu večer tiež potvrdilo úmrtie tretieho vojaka po ozbrojenom stretnutí na hranici s Arménskom.

 

Medzi Arménskom a Azerbajdžanom existuje konflikt ohľadom štatútu oblasti Náhorného Karabachu. Vo februári 1988 Náhorná-karabašská autonómia oznámila odchod z azerbajdžanského ZSSR. Následne Azerbajdžan pri ozbrojenom konflikte v rokoch 1992-1994 stratil kontrolu nad Náhorným Karabachom a jeho siedmimi okolitými oblasťami. Rokovania o mierovom urovnaní konfliktu prebiehajú od roku 1992 v rámci Minskej skupiny OBSE vedenej tromi spolupredsedami – Ruskom , Spojenými štátmi a Francúzskom.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov