.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vedúci srbskej polície: Medzi podnecovateľmi nepokojov boli britskí občania

Srbsko, 12. júl 2020 (AM, RG.ru) – Riaditeľ srbskej polície Vladimir Rebič v sobotu informoval verejnosť, že občania Veľkej Británie, Tuniska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny boli zadržaní za účasť na nepokojoch v Belehrade, Novom Sade, Nise a Kragujevaci. Vyšší úradník činný v trestnom konaní tak nepriamo potvrdil tvrdenie srbského vodcu Alexandra Vučića, pokiaľ ide o účasť zahraničných spravodajských služieb na udalostiach, ktoré sa odohrali v štáte, počas ktorých bolo zranených 130 policajných dôstojníkov.


“Prišli do pohostinného Srbska a začali všetko ničiť a útočiť na políciu,” povedal agentúre Tanjug Rebič.

 

V tejto súvislosti sa určité prozápadné osobnosti v Srbsku a médiách pokúšali obviniť Rusko z účasti na uvedených udalostiach. Najmä riaditeľka Centra pre euroatlantické štúdie Elena Milič rozoznala „ruku Moskvy“ v nepokojoch, ktoré sa diali. To samozrejme nezostalo nepovšimnuté na ruskom veľvyslanectve v Srbsku.

 

„Aj keď absurdné a neopodstatnené obvinenia voči Rusku zo strany Centra pre euroatlantické štúdie nie sú neobvyklé, prekvapujúce je skreslené vnímanie reality medzi„ odborníkmi “, ktorí našli„ ruskú stopu “pri organizovaní nepokojov v Srbsku, napísal ruský veľvyslanec na Twitteri Belehrad – Alexander Bocan-Charčenko.

 

” Je veľmi poľutovaniahodné, keď organizácia, ktorá sa hlási k úlohe „výskumného strediska“, pôsobí ako podnecovateľ propagandy „ruskej hrozby“ a replikácie primitívnych rusofóbnych klišé, pričom odmietajú všetky štandardy profesionality a objektivity. ”

 

Podľa uznávaného politického experta na Balkáne, Dragomira Angelkoviča, tí, ktorí začali kampaň proti Rusku, vysvetľujú jeho motívy túžbou delegitimizovať  „snahy Srbska o dosiahnutie kompromisu o novom štatúte Kosova pod krídlami Západu“.

 

“Dúfam, že sa mýlia,” zdôrazňuje analytik v autorovom texte pre srbskú publikáciu Politika. – Pokiaľ ide o Rusko, viem s istotou, že hovoríme o klamstvách. Nie je tu žiadna kvapka pochybností. Moskva nemá nič spoločné s organizovaním protestov v Srbsku. Obvinenia na druhej strane sú prázdne, nepreukázané príbehy.”

Angelkovič upozorňuje na skutočnosť, že Západ skutočne neponúka Srbom kompromis v otázke kosovského urovnania.

„Relatívne povedané, hra má dve možnosti kapitulácie Srbska,“ uvádza. – Prvá zahŕňa výmenu území medzi Prištinou a Belehradom. Takže by sme naše veci odovzdali dvakrát: naoko by to vyzeralo akoby sme niečo dostali, ale bolo by to nešťastné a veľmi drahé. Druhá možnosť nie je o nič lepšia. Kosovo by sme neuznali, zostalo by však v jeho súčasných hraniciach. S Prištinou by sme budovali vzťahy podľa Ishingerovho modelu (Wolfgang Ishinger, nemecký diplomat) čo znamená, že Kosovo by sa malo prakticky považovať za štát. Po nejakom čase by došlo k zmene a uznaniu „celého“ Kosova. “

 

Expert dospel k záveru, že tí srbskí analytici a médiá útočiace na Rusko v skutočnosti konajú proti svojmu štátu. “Ich cieľom je vytlačiť Srbsko do priepasti – odovzdania Kosova a potom Srbsko oddeliť od ruskej vetvy, ktorej sa drží,” varuje Angelkovič.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí počíta s rýchlym ukončením násilia v Srbsku, obnovením verejného poriadku a stability v priateľskom balkánskom štáte a návratom k sociálno-politickej diskusií o všetkých naliehavých problémoch, ktorým krajina čelí, a k ústavným krokom.

„Niektoré elektronické médiá informovali o údajnej„ ruskej stope “v nepokojoch v hlavnom meste Srbska,” – informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. “Je zrejmé, že autori tejto stopy sa snažia držať krok so známymi stereotypmi sponzorov o sprisahaní, ktoré vidia „ruku Moskvy“ všade. V skutočnosti ide o základnú „objednávku “, ktorá má jeden cieľ – vrhnúť tieň na rusko-srbské partnerstvo. “

 

Malo by sa tiež poznamenať, že ruský prezident Vladimir Putin 10. júla usporiadal videokonferenciu s operatívnym stretnutím so stálymi členmi Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, kde sa oficiálne oznámilo, že „v súvislosti s balkánskou otázkou je potrebné vybudovať všetky procesy so zreteľom na základné uznesenie Bezpečnostnej rady OSN 1244“. ,

Alexander Borisov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov