F-16, Holloman Air Force Base, New Mexico, 21. apríla 2019, foto: US Air Force 
Aktuality, Letectvo,

Ďalšia stíhačka F-16 amerického letectva havarovala na základni v Novom Mexiku, od mája je to už piate bojové lietadlo

USA, 15. júl 2020 (AM) – Americké stíhacie lietadlo F-16C Viper havarovalo pri pristávaní na Holloman Air Force Base v Novom Mexiku v pondelok o 18.00 miestneho času. Základňa uvádza, že pilot jednomiestneho lietadla sa úspešne katapultoval, momentálne je v liečbe s malými zraneniami.


 

V súčasnosti prebieha vyšetrovanie s cieľom určiť príčinu nehody. Posledné dva mesiace boli drsné pre americké letectvo, ktoré bolo svedkom straty dvoch pilotov a piatich lietadiel. 15. mája havarovala na leteckej základni Eglin Air Force na Floride F-22 Raptor. O niekoľko dní neskôr narazilo na rovnakej základni ďalšie stíhacie lietadlo F-35A Lightning II Joint Strike Fighter. Obe havárie, ku ktorým došlo počas výcvikových letov, neboli smrteľné, pretože sa piloti sa dokázali katapultovať.

 

V polovici júna bol pilot amerického letectva Kenneth “Kage” Allen zabitý, keď jeho Eagle F-15C z RAF Lakenheath narazilo počas výcviku do mora pri pobreží Spojeného kráľovstva.

Potom, posledný deň v mesiaci, bol počas rutinnej výcvikovej misie zabitý ďalší pilot amerického letectva, 1.plukovník David Schmitz, keď jeho F-16CM Fighting Falcon havarovala na leteckej základni Shaw v Južnej Karolíne.

Okrem piatich havárií stíhacích lietadiel tiež neočakávane skolabovalo pristávacie zariadenie F-35A na základni Hill Air Force v Utahu a nákladné lietadlo Hercules C-130H skĺzlo z dráhy v tábore Taji v Iraku.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov