Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Bitcoinový podvod cez hacknuté Twitter účty Billa Gatesa, Elona Muska, Joea Bidena

USA, 17. júl 2020 (AM) – Mnoho osobných Twitter účtov bolo napadnutých. Podvodné tweety z ich účtu vyzvali svojich predplatiteľov, aby posielali bitcoiny, aby zarobili viac.


„Šťastná streda! Ponúkam bitcoíny všetkým svojim predplatiteľom. Zdvojnásobím všetky platby odoslané na bitcoinovú adresu uvedenú nižšie. ” – Toto si mohlo prečítať 36,9 milióna predplatiteľov Elona Muska, šéfa Tesly a SpaceX na Twittery. Ak ste na Twitteri videli tweety od Billa Gatesa, Joea Bidena, alebo Baracku Obamu, v ktorých Vás vyzývali, aby ste im posielali bitcoiny, lebo oni Vám ich zdvojnásobia, ale vy ste neurobili nič, mali ste dobrú intuíciu.

 

Podľa špecializovanej stránky bolo takto ukradnutých približne 116 000 dolárov. Hackerom sa podarilo nabúrať sa aj do účtov takých velikánov ako je Apple, Uber, alebo spoločnosti špecializovanej na bitcoiny. Tím kampane Joea Bidena uviedol, že sociálna sieť zablokovala účet demokratického kandidáta, len čo bolo zaznamenané narušenie účtu, aby sa odstránil problematický tweet.

 

Medzitým hovorkyňa Melinda Gatesová povedala agentúre AFP:

„Môžeme potvrdiť, že tento tweet neposlal Bill Gates.”

Podľa špecializovaného webu Blockchain.com, ktorý sleduje transakcie uskutočňované v kryptomenách, bolo na jednu z adries uvedených v podvodných tweetoch odoslaných celkom 12,58 bitcoínov alebo takmer 116 000 dolárov.

 

„Najpravdepodobnejšou hypotézou je, že hackeri prišli do administračného panela zamestnanca Twitteru, ktorý vám umožňuje meniť heslá a deaktivovať autentifikáciu v niekoľkých faktoroch,” uviedla Rachel Tobac, prezidentka SocialProof Security.

 

Podľa špecializovaného denníka “Cointelegraph”, Justin Sun, mladý americký podnikateľ, ktorý je veľmi aktívny v kryptomestách a sám obeť hackingu, ponúkol každému, kto identifikuje hackerov milión dolárov. Hneď po hacknutí padli akcie Twitteru na Wall Streete. Sociálna sieť vo večerných hodinách uviedla, že prostredníctvom svojho účtu @TwitterSupport bude „informovať o bezpečnostnom incidente na určitých účtoch” a, „že bude viesť vyšetrovanie”.

 

Support Twetteru pridaný o niekoľko hodín neskôr, rovnako vyhlásil:
„Blokovali sme účty, ktoré boli napadnuté, a účty týchto používateľov obnovíme až vtedy, keď si budeme istí, že to môžeme urobiť bezpečne”. (CITÁT: We have locked accounts that were compromised and will restore access to the original account owner only when we are certain we can do so securely.— Twitter Support (@TwitterSupport) July 16, 2020 )

 

Pravidelné útoky

Sieť modrého vtáka už bol v minulosti obeťou cielených útokov. V marci 2017 boli hackermi napadnuté mnohé certifikované účty vrátane účtov Amnesty International, francúzskeho ministerstva hospodárstva, RT Spanish alebo BBC North America.

 

V auguste 2019 boli na osobnom účte zriaďovateľa Twitteru uverejnené urážlivé a rasistické správy. Jack Dorsey sa stal obeťou podvodov na karte SIM. Pri tomto type útoku hackeri dokážu preniesť mobilné číslo cieľa na iný telefón, ktorý vlastnia. Zdá sa však, že hackerský útok z 15. júla je v úplne inom rozmere. Už viac ako tri mesiace pred prezidentskými voľbami v USA sa ukázalo mnoho otázok, v ktorých by problematika kybernetickej bezpečnosti mala byť v popredí.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov