foto: SCMP
Aktuality, Bezpečnosť,

Taiwanské sily začali hlavné cvičenie s cieľom pripraviť sa na odrazenie čínskej invázie

Taiwan, 17. júl 2020 (AM) – Ak by bola pravda to, že sa šušká v denníku South China Morning Post [SCMP], Čína by mala v auguste zorganizovať veľké námorné manévre v oblasti ostrovov Pratas, spravovaných Taiwanom.


Nemenovaný Čínsky vojenský zdroj informoval, že jedna bojová skupina prejde v rámci cvičenia medzi ostrovmi Pratas v smere plánovaného cvičenia na juh Taiwanu až do Filipínskeho mora. Túto správu tiež priniesol Japonský denník Kyodo News.

 

Nech je akokoľvek, po spochybnení a zrušení špeciálneho statusu Hong Kongu po 100 ročnom prenájme Angličanmi sa Čína pripravuje na prevzatie Taiwanu. Ten vždy podľa Čínksych zdrojov patril Číne a Peking nijako netají svoje zámery týkajúce sa Taiwanu, ktoré sa považujú za „provinciu rebelov”.

 

foto: SCMP

 

Množia sa rôzne vyhlásenia. Jedným z posledných je vyhlásenie generála Li Zuochenga, vedúceho oddelenia Generálneho štábu a člena Ústrednej vojenskej komisie:
“Ak možnosť mierového zjednotenia zlyhá, ľudová oslobodzovacia armáda podnikne spolu s celou krajinou – vrátane obyvateľov Taiwanu – všetky opatrenia potrebné na rozhodné prerušenie každého sprisahania alebo separatistickej činnosti”.

 

Peking pravidelne organizuje v oblasti Taiwanu svoje veľké vojenské cvičenia. Rovnako je tomu aj teraz o čom svedčí aj vysoká koncentrácia bombardérov, ktoré sa pripoja k veľkým námorným manévrom v okolí Taiwanu, ako aj diplomatický tlak, ktorého cieľom je izolovať ostrov od vonkajšej podpory. Je preto logické vidieť, že sa taiwanské sily pripravujú na možnú inváziu, a o to viac, lebo Japonsko obvinilo Čínu, že využila pandémiu Covid -19 na ich teritoriálne nároky.

 

V správe taiwanského ministerstva obrany za rok 2013 sa okrem toho odhaduje, že Čína by mala kapacitu na zadržanie ostrova „násilím “v 2020. Rovnako bude schopná blokovať akýkoľvek americký vojenský zásah”.

Taiwanské sily sa tiež pravidelne trénujú, aby sa vedeli brániť takýmto útokom, a to aj prostredníctvom manévrov Han Kuang. Každé Taiwanské vojenské manévre sú cielené na  konkrétnu problematiku ako sú napríklad elektronický boj, simulácia útoku na leteckej základni atď.

 

 

Tento rok sa tieto cvičenia, ktoré sa začali 13. júla, zameriavajú na schopnosť taiwanských síl zabrániť vylodeniu Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA) na ostrove spojené s útokmi na hlavné vojenské jednotky krajiny. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov, hovorí Taiwan News, dôraz sa bude klásť na koordinovaný boj.

Po prvýkrát sa na týchto manévroch zúčastňuje viac ako 20 spoločných práporov, vytvorených v septembri 2019 a ktoré združujú pechotu a obrnené jednotky, ale tiež operátorov raketových a protilietadlových rakiet Stinger. Rovnako boli povolaní aj záložníci.

 

Ako to bude vyzerať ak Čína napadne Taiwan

 

Hovorí sa aj o organizovaní cvičenia simulujúceho oslobodenie vládnych vodcov zajatých ako rukojemníkov čínskymi jednotkami a o skutočnom odpálení torpéd ponorkou typu Hai Lung na vyradenú fregata triedy Knox.

Taiwanská prezidentka Tsai Ing-wen bola spokojná s výsledkami Taiwanských ozbrojených síl, ktoré ukázali svoje „silné obranné schopnosti”. Tiež podotkla, že tieto manévre ilustrujú aj odhodlanie ľudí brániť ich ostrov.

Bohužiaľ, manévre Han Kuang priniesli aj obete dvoch členov posádky vrtuľníka Bell OH-58D, ktorý sa zrútil počas svojho návratu na základňu Hsinshu potom, ako sa zúčastnil na cvičení.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov