Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

USA chcú vyrábať ruské zbrane aby nimi mohli ľahšie vyzbrojovať svoje zástupné armády vo svete

USA, 17. júl 2020 (AM) – Americkí vojaci plánujú uzavretie zmluvy o výrobe ruských zbrani a munície. Má byť uzavretá na roky 2022-2026. Píše o tom časopis Forbes.


 

Zoznam požiadaviek Americkej armády bol v júni 2020 predstavený výrobným riaditeľom pre špeciálne strelivo a zbraňové systémy. Spomínajú sa najmä samopaly Kalašnikov a munícia pre nich, granáty pre ručné protitankové granátomety, munícia kalibru 23 mm a 30 mm, 125 mm tankové strely, munícia pre húfnice a mínomety kalibru 60-152 milimetrov, protitankové riadené strely, pozemné a letecké rakety.

 

USA chcú zásobovať týmito zbraňami svojich spojencov, predovšetkým na Blízkom východe a v Afrike. Použitie týchto zbraní miesto amerických má zjavné prednosti, pretože militanti podporovaní USA si za dlhé roky zvykli práve na nich. Moderné americké zbrane môžu podľa istých vlastností predčiť zbrane z čias studenej vojny, avšak zložitosť ich obsluhy a použitia a tiež nutnosť preškolenia vojakov tieto prednosti prakticky anuluje. Sovietske automaty Kalašnikov a tiež granátomety dávno preukázali svoju spoľahlivosť a americkí spojenci ich vedia výborne ovládať.

Nákup potrebného množstva sovietskych zbraní je podľa expertov stále ťažší kvôli obmedzenému počtu zdrojov dodávok a zákazu tranzitnej dopravy cez niektoré štáty. Proti niektorým dodávateľom zbraní tiež platia americké sankcie a spolupráca s nimi môže byť nežiaduca z politických dôvodov.

 

Američania radi vyzbrojujú ruskými zbraňami všelijaké špeciálne jednotky kvôli utajeniu svojej účasti v operáciách. Posledný takýto prípad sme priniesli včera keď v oblasti Sýrskej Palmýry boli zadržaní a vypočúvaní traja militantní sabotéri. Ako sa ukázalo, boli vyškolení americkými inštruktormi. Úlohou diverzantov bolo zbierať údaje o ruských objektoch:

“Americkí inštruktori nás naučili zaobchádzať s rôznymi druhmi zbraní. Školenie bolo ťažké, dve až tri hodiny denne. Mali sme útočné pušky M-16. Z nejakého dôvodu nám však na akciu dodali ruské AK-47, “ – hovorí jeden zo zadržaných – Abdullah Husameddin  al-Mishuat.

 

Skupina profesionálnych diverzantov najatá Američanmi čaká na súd v Sýrii. Video

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov