.
Aktuality, Letectvo,

Budúce európske stíhacie lietadlo by stálo 5 až 8 krát viac ako Francúzsky Rafale

Francúzsko, 18. júl 2020 (AM) – Ukazuje sa, že nový letecký bojový systém budúcnosti Scaf, vyvinutý Francúzskom, Nemeckom a Španielskom, predstavený v roku 2019 na Parížskej leteckej výstave, sľubuje, že bude oveľa drahší ako vývoj Francúzskeho Rafale. Podľa správy Francúzskeho Senátu uverejnenej 15. júla by teda celkové náklady na program mohli dosiahnuť až 80 miliárd euro.


 

Uznávajúc, že program Scaf, ktorého náklady by predstavovali „päť až osemkrát” viac ako náklady na vývoj aktuálneho Rafale, je v rámci jednej krajiny nemysliteľný. Senátori preto navrhujú rozdeliť náklady tak, aby si každá z členských krajín programu, pokiaľ ide o letecký bojový systém, mohla zachovať strategickú autonómiu.

 

.

V súlade s finančným zákonom do roku 2020 musia krajiny prideliť 1,4 miliárd euro v záväzkových povoleniach na pokrytie začatia prvých činností zameraných na rozvoj programu. Investícia sa potom do roku 2025 – 2016 (približne štyri miliardy EUR) rozdelí rovnako medzi Francúzsko a Nemecko. Po vstupe Španielska do spolupráce sa náklady prehodnotia rovnako medzi všetkými partnermi.

 

.

Nový letecký bojový systém
Scaf, uvedený v roku 2019 na Parížskej leteckej výstave, je naplánovaný na prevádzku do roku 2040 a nakoniec nahradí Rafale a Eurofighter.

 

Ronan Le Gleut v správe vysvetľuje, že táto stíhačka novej generácie bude schopná niesť viac rakiet a zostať v lete dlhšie.  Použité stealth technológie jej umožnia zostať dlhšiu dobu nedetekovateľné ako aktuálne systémy. Nový stroj bude ťažiť z manévrovateľnosti z aktuálneho Rafale. Nové bojové lietadlo bude obklopené robotmi zodpovednými za rôzne misie, od návnady až po streľbu cez skramblovanie a zhromažďovanie informácií.

 

“Vrah” F-35 na škandinávskom nebi. O čo ide?

 

Tretím prvkom systému je bojový cloud, ktorý umožní vzájomné prepojenie platforiem medzi sebou a s databázami. Okrem toho budú všetky tieto platformy vybavené umelou inteligenciou a automatizáciou funkcií, čo by zvýšilo účinnosť pilota v boji.

 

V Indii bolo francúzske stíhacie lietadlo Dassault Rafale podrobené kritike – podľa experta nie je adekvátnym protivníkom pre ruský MiG-35

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov