Ilustračné foto: Americký pilot stíhacieho lietadla F/A-18D počas cvičného vzdušného súboja s malajzijským ťažkým stíhacím lietadlom Su-30MKM, zdroj: topcor.ru/TheReadyRoom
Aktuality, Letectvo,

Americký pilot sa vo videu podelil o dojmy z cvičného súboja s malajzijským stíhacím lietadlom Su-30MKM

 


USA / Malajzia, 19. júl 2020 (AM, topcor/TheReadyRoom) – Americký pilot stíhacieho lietadla F/A-18D sa vo videu zverejnenom 8. júla 2020 na kanáli The Ready Room na portáli youtube.com podelil o svoje dojmy z troch cvičných vzdušných súbojov, ktoré zviedol s ťažkým stíhacím lietadlom Su-30MKM Kráľovských vzdušných síl Malajzie. Uvedené video natočil z kabíny svojej stíhačky a doplnil aj vlastným komentárom k záberom.

Pilot amerického letectva poznamenal, že Su-30MKM – modifikácia ruského stíhacieho lietadla Su-30 (v kóde NATO Flanker C – dvojmiestne viacúčelové stíhacie lietadlo generácie 4+ pre vybojovanie vzdušnej prevahy) je, ak sa to tak dá povedať, nádherné lietadlo a súčasne hrozivý vzdušný protivník. Su-30MKM má vynikajúce manévrovacie schopnosti a a veľmi dobre sa ovláda.

Ilustračné foto: Su-30MKM Kráľovských vzdušných síl Malajzie počas letových ukážok v Lime, Peru, zdroj: wiki commons

 

Vo svojom hodnotení pokračoval: „Su-30MKM disponuje lepšou výzbrojou ako útočné stíhacie lietadlo F/A-18D a výkonnejšími motormi. Pre tieto vlastnosti mi veľmi pripomína americké stíhacie lietadlo pre vybojovanie vzdušnej prevahy za každého počasia, F-15 Eagle.”

Pilot ďalej upresnil, že hmotnosť prázdneho Su-30MKM je približne 18,8 t a F-18D len 10,4 t, čo jasne naznačuje, že sú to lietadlá z rozdielnych hmotnostných a výkonnostných kategórií. Su-30MKM má väčšiu výdrž vo vzduchu a zároveň unesie väčšiu zásobu paliva a taktiež výzbroje.

Priznal, že sa niekoľkokrát ocitol v situácii, kedy takmer prehral. V jednom zo spomínaných vzdušných súbojov sa mu však naskytla príležitosť uzamknúť Su-30MKM a získal tak aj on možnosť vypustiť riadenú strelu na cieľ. Na základe zložitosti vedenia vzdušného boja tvrdí, že malajzijský Su-30MKM je možné porovnávať priamo s americkým stíhacím lietadlom 5. generácie, F-22A Raptor.

Ilustračné foto: Su-30MKM Kráľovských vzdušných síl Malajzie nad Juhočínskym morom, máj 2015, zdroj: wiki commons

Vo svojich komentároch k videu ďalej vysvetlil, že jeho taktika, vzhľadom na okolnosti, bola celkom jednoduchá. Pokúšal sa v určitých momentoch spomaliť svoj stroj F-18D a „chytiť” rýchleho a vrtkého „Rusa”. No Su-30MKM pravidelne a s ľahkosťou unikal, využívajúc silu svojich motorov disponujúcich meniteľným vektorom ťahu, čím vyvolával obdiv amerického pilota.

„Bolo to jednoducho skvelé, čo urobil… Lietal ako na leteckej prehliadke”, – povedal Američan, keď priamo pred jeho očami Suchoj opäť zmenil smer o 90 stupňov.

Video – F/A-18 vs Su-30MKM! …moja skúsenosť ako pilota stíhačky F/A-18D po súboji s Su-30MKM:

Na záver pár detailov – dvojmiestne stíhacie lietadlo Su-30 bolo vyvinuté na konci 80. rokov 20. storočia a Kráľovské vzdušné sily Malajzie disponujú 18 kusmi. Čo sa týka F/A-18D, ide o dvojmiestnu cvično-bojovú modernizovanú verziu stíhačky F/A-18C Hornet (slovensky sršeň) – palubný stíhací bombardér a útočné lietadlo vyvinuté v 70. rokoch 20. storočia. V zostave Kráľovských vzdušných síl Malajzie sa nachádza 8 kusov tohoto typu stíhačky.

 

Ilustračné foto: F/A-18D Kráľovských vzdušných síl Malajzie, zdroj: planespotters.net

Ilustračné foto: F/A-18D Kráľovských vzdušných síl Malajzie, zdroj: wiki commons

Zdroj: topcor

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov