Tankovacie lietadlo A330 (MRTT) v akcii
Aktuality, Letectvo,

Francúzske ministerstvo obrany dostáva svoje tretie lietadlo A330 Phoenix o štyri mesiace skôr

Francúzsko, 20. júl 2020 (AM) – Dňa 10. júla 2020 francúzska agentúra pre verejné obstarávanie v oblasti obrany (DGA) dostala tretie viacúčelové tankovacie lietadlo A330 (MRTT). Tanker Phoenix je na leteckej základni 125 v Istres, a bol dodaný štyri mesiace pred plánovaným termínom dodania.


 

V súlade so zákonom o vojenskom plánovaní 2019-2025 sa dodávky prvých 12 MRTT o dva roky zrýchlili. Posledné z nich bude dodané v roku 2023 namiesto roku 2025.

 

Rovnako ako dve lietadlá Phoenix, ktoré už dostali, aj toto bude mať kapacitu pre sanitárnu evakuáciu (prípad núdze / nutnosti evakuovať ťažko postihnutých pacientov) ako napríklad COVID-19 pacientov počas operácie Résilience.

 

V rámci plánu podpory pre letecký priemysel po epidémii Covid-19 prišla objednávka na ďalšie tri lietadlá A330, ktoré majú nahradiť strategické dopravné lietadlá A310 a A340 vzdušných síl. Tieto tri ďalšie A330 sa transformujú na MRTT. Ich celkový počet sa teda zvýši na 15.

 

A400M

 

Phoenix je štandardné lietadlo Airbus A330 transformované tak, aby vyhovovalo vojenským misiám, ktoré mu boli zverené:  projekcia síl, paliva, alebo podpora pri sanitárnych úlohách pri evakuácii pacientov. Vďaka svojej univerzálnosti nahrádza Phoenix dve iné flotily vo všetkých svojich misiách: tankovanie za letu (C135-FR a KC135R) a strategické strategické personálne a nákladné prepravy (A310 a A340).

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov