© AFP 2020 /
Aktuality, Letectvo,

Video: Čína testuje najväčší hydroplán na svete

Čína, 28. júl 2020 (AM ) – Najväčší hydroplán na svete AG600 úspešne dokončil svoj prvý let nad morom. Zodpovedajúce video na YouTube zverejnil kanál New China TV.


 

Skúšky prototypu obojživelného lietadla prebehli v meste Čching-tao, ktoré sa nachádza na pobreží Žltého mora. Lietadlo bolo vo vzduchu dlhšie ako pol hodiny. Predtým boli skúšky lietadla vykonávané nad pevninou a vodnou nádržou.

 

 

Lietadlo začali konštruovať v roku 2009, ale prvý prototyp sa objavil v roku 2016. Svoj prvý let vykonal na pevnom povrchu o rok neskôr.

 

Na vytvorenie hydroplánu minuli asi 3 miliardy juanov. Je určený pre civilné letectvo. Nové lietadlo tiež môžu používať na boj proti lesným požiarom, pri záchranných operáciách a ochrane záujmov štátu na mori počas hliadkových operácií.

 

AG600 je spolu s veľkým transportérom Y-20 a osobným lietadlom s jednou uličkou C919 súčasťou kľúčového projektu Číny zameraného na vývoj troch veľkých modelov lietadiel. Vďaka možnosti diaľkového doletu a diaľkovej prepravy môže AG600 účinne pôsobiť medzi miestom požiaru a zdrojom vody, pričom naraz dokáže prepraviť až 12 ton kvapaliny. AG600 je navrhnutý pre prácu v zložitých poveternostných podmienkach. Lietadlo môže byť vo vzduchu bez dotankovania až 12 hodín, prekonávať vzdialenosti až 4,5 tisíc kilometrov. Dosahuje rýchlosť až 500 km / h. Začiatok komerčných dodávok hydroplánu je naplánovaný na rok 2022.

 

V septembri 2019 ruský portál Izvestija s odvolaním sa na zdroje v ruskom ministerstve obrany a v leteckom priemysle uviedol, že námorníctvo krajiny získa lietadlo Albatros A-42 (A-40), ktorého cieľom je detekovať a sledovať nepriateľské ponorky a vykonávať záchranné operácie počas búrky.

 

Ekranoplán – rusi znovuzrodili kaspickú príšeru

 

V marci 2016 plukovník Gennadij Zagonov, veliteľ námorného letectva Čiernomorskej flotily, oznámil, že do roku 2020 budú protiponorkové obojživelné lietadlá Be-12 nahradená hydroplánmi Albatros A-40.

 

Podľa Flightglobal má AG600 štvorčlennú posádku a môže prepraviť až 50 cestujúcich. AG600 je určený na záchranné a hasičské operácie. Lietadlo je poháňaný štyrmi turbovrtuľovými motormi Dongan WJ-6. Maximálna vzletová hmotnosť AG600 je 53,5 ton.

 

Ak by ruský A-40 Albatros vybavený prúdovými motormi lietal, bol by považovaný za najväčšie obojživelné lietadlo na svete.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov