MGCS Rheinmetall
Aktuality, Pozemná technika,

MGCS: Rheinmetall predstavuje nový tank s impozantným 130 mm kanónom. Video

Nemecko, 2.august 2020 (AM ) – Keď nič iné, nech je to aspoň veľké. Budú Nemci smerovať svoj vývoj do nezmyslov typu “MAUS” z 2 svetovej vojny? Alebo je to len výkrik do prázdna, aby zalepili hubu tlaku požiadaviek na vyvinutie niečoho konkurencie schopného pre Ruský tank ARMATA T-14, ktorý ako sa zdá, technologicky preskočil dobu.


 

Západné armády zúfalo hľadajú peniaze na ich obnovu. Všetky velenia armád sa dožadujú potrebnej modernizácie vzhľadom k míľovým krokom vpred ruských, alebo čínskych zbraní a bojových systémov. Americký Abrahms napriek svojej technologickej vyspelosti a veľmi účinnému pasívnemu pancieru dožíva. Ani v podstate nevyrábajú nové, len rekonštruujú tie použité.

 

Rovnako Anglický Chalenger 2 je technologicky zastaralý na dnešnú dobu, alebo potreby. Nové požiadavky začali udávať ruské technológie. Jeden z hlavných problémov západných veľmocí nie je ich neschopnosť niečo vytvoriť, ale nenažranosť akcionárov vojenských konglomerátov a teda z toho vyplývajúcich astronomických cien potrebných pre vývoj a výrobu nových zbraní.

 

Francúzsky “Rafale”, vo svojej dobe absolútna technologická špička v letectve bolo tak drahé, že sa im ho podarilo predať až po desiatkach rokov od jeho vzniku do Saudskej Arábie, Indie a Egypta. Je možné, že Američania trochu podporili Francúzsku vojenská angažovanosť v tejto časti sveta a pustili Francúzov na ich trh. Ako to naozaj bolo, sa pravdepodobne nikdy z oficiálnych zdrojov nedozvieme. Zostaňme ešte vo Francúzsku a pripomeňme si tiež nepredajnosť tanku “LECLERC”, ktorý bol vo svojej dobe dlho na špičke v používaných technológiách. Jeho cena však bola neúmerná v porovnaní s ruskými T-80, T-90 a pod. Pre Francúzov bolo v istej dobe nemysliteľné, aby kupovali zbrane vo veľkom z Nemecka.

 

Dokonca aj nové požiadavky prichádzajúce z USA sa začínajú dovolávať lacnejších zbraní a vo väčšom počte, ktoré by mohli konkurovať ruským zbraniam, aspoň čo sa týka ceny. Ako dôsledok týchto abnormálnych nárastov cien je už neschopnosť jednotlivých štátov živiť svoju armádu samostatne. Hľadajú projekty ako spojiť armády do jednej pod rôznymi zámienkami a jedným z hlavných cieľov týchto zlučovaní je odľahčiť národné výdavky na “LEN VLASTNÚ ARMÁDU”. A krachujúci projekt Európskej únie sa javí ako dobrá zásterka na vytvorenie tzv Európskej armády. Načo armáda pre tento celok, ktorý ani nie je štát? Kto by jej velil? Aký účel by plnila … ? Nemá ani jednoznačnú spoločnú menu, spoločný jazyk a nevraviac o spoločnej kultúre. Ľuďom je stále horšie, nezamestnanosť stúpa a rôzne šialené obmedzovania sa stávajú štandardom. Ako to však súvisí s dnešným článkom?

 

Schwerer Gustav

 

Nemecký MGCS nám predstavil svoj 130mm kanón na pôvodnom podvozku LEOPARD 2. Otázka preto znie, či ide o predstavenie základného kameňa nového konceptu Francúzsko-Nemeckého tanku, alebo len snaha zalepiť hubu tlaku na lacnú a rýchlu modernizáciu svojho už zastaralého bojového parku. Nové výzvy prichádzajúce z Ruska, alebo Číny nenechávajú kľudne spať západné velenie. 130 mm kanón by mal mať vyššiu účinnosť ako ten 120mm, ktorým sú vybavené ostatné NATO tanky západnej výroby. Chuť po gigantizme nie je nemcom vôbec cudzia. V histórii sme u nich videli už niekoľko pokusov.

 

Tank MAUS

 

Malo by sa to preto chápať ako náznak nových schopností pozemného bojového systému [MGCS], tj budúceho francúzsko-nemeckého bojového tanku? V januári 2019 sme sa dozvedeli, že spoločnosť Nexter Systems vykonala testy s 50-tonovým Leclerc-om vybaveným 140 mm kanónom, ktorý by umožnil zvýšenie palebnej sily približne o 70% na v porovnaní so štandardným 120 mm kanónom. V rámci programu MGCS ako KNDS, spoločného podniku, ktorý vytvorili Krauss Maffei Wegmann [KMW] a Nexter Systems, nemecká Rheinmetall predstavila 31. júla vývoj Leopard 2 s novou vežou. 130 mm kanón [oproti 120 mm, tiež pre predchádzajúce verzie]. Táto zbraň 130 mm L / 51, „v kombinácii s najmodernejším automatickým nakladačom“, „výrazne zvyšuje letalitu v čase rastúcich hrozieb,“ hovorí Rheinmetall. A to najmä v čase, keď sa posilňuje pancierovanie potenciálneho nepriateľa [napríklad ruská armáda T-14 a proryv T-90M].

 

Nábojnica pre Schwerer Gustav

 

V súčasnosti sú tanky, ktoré používa väčšina členských krajín NATO, vybavené 120 mm kanónmi. MGCS by tiež mohol predstavovať „prielom“ v tejto oblasti s vedomím, že ruské tanky sú vybavené rážou 125 mm. V každom prípade, na videu z testov vykonaných v Rheinmetall, vidíme projektil vystrelený 130 mm kanónom prejsť cez niekoľko obrnených dosiek. Nový tank, ktorého predný tvar veže je v porovnaní s Leopardom 2 sploštený, vykazuje dobrú mobilitu čo nie je žiadnym prekvapením, lebo podvozok pochádza z pôvodného Leopard-u 2, ktorého mobilita bola skutočne výborná.

 

 

Video je urobené profesionálne, to je pravda. Pekné zábery slúžia na mnoho vecí a dokážu upútať pozornosť diváka nepodstatné veci ako je napríklad nápis na tanku, alebo jeho maskovacie farby. Tiež “pancierové dosky” môžu byť rôzneho charakteru. Jediné skutočné testy sú tie v reálnom boji, kde sa schopnosti vojenskej technológie overia naozaj. Preto mnohé zbrojné podniky s nadšením vítajú nové konflikty a podporujú účasť domovského štátu v nich, aby sa práve ich technika dostala do centra pozornosti, kde každý jej úspešný krok môže znamenať nové objednávky pre výrobcu.

 

Tento kanón bol predstavený na EuroSatory už v 2016 spoločnosťou Rheinmetall, ktorý ho predstavil ako základnú zbraň pre tanky novej generácie. Podľa nemeckého časopisu Stern bol vývoj zbrane s priemerom 140 mm zastavený, pretože sa nedala integrovať do existujúcich veží. Testy s Leclercom však boli sľubné … „Nehovoríme, že MGCS bude mať 140 mm kanón. Koncepčné štúdie stále prebiehajú,“ vysvetlil manažér Nexter. Cieľom bolo evidentne zhromaždiť údaje, aby sa zdokonalil koncept budúceho francúzsko-nemeckého tanku.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov