Foto: MO SR
Aktuality, Bezpečnosť,

Ozbrojené sily SR plánujú v budúcom roku vycvičiť celkovo 330 vojakov zaradených do aktívnych záloh

Slovensko, 4. august 2020 (AM) – Ozbrojené sily SR plánujú v budúcom roku vycvičiť celkovo 330 vojakov zaradených do aktívnych záloh. Záujemcovia, ktorí spĺňajú zákonom stanovené podmienky, sa môžu prihlásiť do 25. septembra 2020 prostredníctvom regrutačnej skupiny v krajskom meste podľa miesta svojho trvalého bydliska. Bližšie informácie o spôsobe prihlasovania, ako aj kontakty na jednotlivé regrutačné skupiny sú dostupné na webovej stránke rezortu obrany www.mosr.sk.


 

Vedenie rezortu avizuje, že aktívne zálohy prejdú v budúcnosti zmenami. „Uvedomujeme si nedostatky tohto projektu, medzi ktoré patrí najmä nízky záujem. Po vzore Českej republiky a úspechu ich armády vieme, že sa to dá robiť inak. Preto plánujeme do budúcnosti nielen legislatívne zmeny, ktoré by mali napomôcť Ozbrojeným silám SR v budovaní aktívnych záloh a podporiť tak pripravenosť Slovenska na prípadnú potrebu obrany,“ povedal v tejto súvislosti minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

V roku 2021 je plánovaný výcvik aktívnych záloh Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, Veliteľstva pozemných síl v Trenčíne, Veliteľstva 1. mechanizovanej brigády v Topoľčanoch, Veliteľstva 2. mechanizovanej brigády v Prešove, Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine, 21. mechanizovaného práporu v Trebišove, 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, ďalej tiež aktívnych záloh Ženijného práporu v Seredi, Práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave a po druhýkrát aj aktívnych záloh Vojenskej polície.

 

Výcvik aktívnych záloh bude zameraný na rozvoj a zdokonaľovanie vojenskej odbornosti v oblasti delostreleckých zbraňových systémov, komunikačných a informačných prostriedkov, logistiky vojsk, radiačnej, chemickej a biologickej ochrany, vojenského manažmentu a výcviku, ako aj vojenského zdravotníctva, špeciálnych operácií, ženijnej podpory a ďalších potrebných spôsobilostí vojakov ozbrojených síl. V prípade Vojenskej polície si príslušníci aktívnych záloh precvičia odbornosti vojenskej dopravnej a poriadkovej služby či ochranu osôb a objektov.

 

Vojaci aktívnych záloh môžu počítať s motivačným príspevkom 600 eur ročne za predpokladu, že absolvujú aspoň 75 % doby cvičenia. Rovnako im v zmysle zákona patrí podľa dĺžky cvičenia aj pomerná časť hodnostného platu. Okrem toho bude rezort obrany nahrádzať zamestnávateľom mzdové náklady za čas neprítomnosti zamestnancov, náhradu príjmov z podnikania samostatne zárobkovo činných osôb na cvičení, ako aj zdravotné a sociálne odvody za čas cvičenia.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov