Stíhacie lietadlá MiG-29 Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, zdroj: defence-express.ua
Aktuality, Letectvo,

Izraelská spoločnosť Elbit Systems je pripravená modernizovať ukrajinské stíhačky MiG-29

 


Ukrajina, 5.august 2020 ( AM ) – Izraelská spoločnosť Elbit Systems sa podľa ukrajinského portálu Defence Express bude zaoberať modernizáciou ukrajinských stíhačiek 4. generácie MiG-29. Správy o chystanej modernizácii boli potvrdené aj z prostredia ukrajinského Ministerstva obrany. Na aktívnej spolupráci so spoločnosťou Elbit Systems sa majú podieľať aj domáce, ukrajinské technologické spoločnosti.

Podľa informácií portálu umožní modernizácia stíhacích lietadiel zvýšenie ich bojových schopností na kvalitatívne vyššiu úroveň. Lietadlá získajú po novom modernejšiu avioniku vrátane zbraňových systémov a taktiež vylepšený palubný radar.

Požiadavkou zo strany Ukrajiny je, aby nové systémy boli zároveň schopné komunikovať a spolupracovať so zbraňovými systémami typu vzduch-vzduch a vzduch-zem, ktoré už vyvíjajú ukrajinské firmy.

Hlavným ukrajinským podnikom pre opravu a modernizáciu stíhacích lietadiel MiG-29 je Ľvovský štátny letecký a opravárenský závod. Ten sa v súčasnosti už zaoberá modernizáciou stíhačiek pre potreby Vzdušných síl Ukrajiny, pričom verzie, ktoré zatiaľ vzišli z takejto modernizácie, nesú označenie MiG-29MU1 a MiG-29MU2.

Pred dvomi mesiacmi napríklad uskutočnil domácimi firmami modernizovaný MiG-29MU2 Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny cvičné streľby s riadenými strelami Ch-29 proti pozemným cieľom v Povurskom výcvikom stredisku, ktoré sa nachádza vo Volyňskej oblasti.

Kabína pilota stíhacieho lietadla MiG-29, naľavo pred modernizáciou Ľvovským závodom, napravo po modernizácii na verziu MiG-29MU2, zdroj: defence-express.ua

Kým modernizácia verzie MiG-29MU1 zahŕňala asi 5 vylepšení v oblasti avioniky a ďalšieho vybavenia, druhá aktualizácia, na verziu MiG-29MU2, obsahovala ešte asi 10 vylepšení, implementovaných ukrajinskými vývojármi.

Ak predtým dokázali stíhacie lietadlá MiG-29 viesť útoky proti pozemným cieľom len pomocou neriadených rakiet a palubnými zbraňami stíhačky, po novom získala verzia MU2 prakticky vlastnosti viacúčelového stíhacieho lietadla s možnosťou plnohodnotného použitia pre vedenie útokov proti pozemným cieľom.

Vrcholom spomínanej modernizácie bol systém riadenia zbraňových systémov zahŕňajúcich použitie protizemných riadených striel Ch-29T a bômb KAB-500KR ovládaných pomocou televízneho navádzania.

Verzia MiG-29MU2 disponuje tiež systémami palubného vybavenia VOR, ILS a DME, vďaka ktorým je schopná automaticky pristáť, či vykonávať lety v medzinárodnom priestore. Všetky potrebné informácie z uvedených systémov má pilot k dispozícii na viacúčelovej zobrazovacej jednotke v kokpite.

Arzenál riadených striel pre MiG-29 Ukrajinských vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, zdroj: defence-express.ua

Plánovaný projekt modernizácie lietadiel MiG-29 v spolupráci s izraelskou spoločnosťou Elbit Systems má poskytnúť ukrajinským stíhačkám možnosti, ktoré budú ešte viac presahovať doteraz získané vylepšenia vo verzii MiG-29MU2, pričom podrobnejšie informácie neboli nateraz zverejnené. Známa je však už predbežná jednotková cena modernizácie, podľa odhadov by cena modernizácie jedného lietadla mala vyjsť na 40 miliónov amerických dolárov.

Video: Lietadlo v lietadle – An-22 prevážal stíhačku MiG-29

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov