strategický bombardér Tupolev-Tu-95MS-1
Aktuality, Letectvo,

Šojgu: Zvýši sa bojová účinnosť strategického bombardéra Tu-95MSM

Rusko, 4. august 2020 (AM) – Otázka modernizácie bombardérov Tu-95MSM bola položená na konferenčnom hovore ruského vojenského oddelenia. Rusko modernizuje bombardéry Tu-94 na úroveň Tu-95MSM, čo zvýši životnosť lietadla a zvýši jeho bojovú účinnosť. Ruský minister obrany Sergej Šojgu to oznámil na konferenčnom hovore ruského vojenského oddelenia.


„Chcel by som poznamenať, že modernizovaný raketový nosič bude mať významne vylepšené palubné vybavenie a výzbroj. Tým sa zvýši bojová účinnosť lietadla a predĺži sa jeho životnosť, “uviedol Šojgu.

Na stretnutí sa prediskutovali otázky výroby prototypu lietadla a začiatok jeho predbežných a štátnych skúšok.

 

Strategický bombardér Tu-95

Tu-95 bol vytvorený na vrchole studenej vojny ako reakcia na vytvorenie bombardéra Convair B-36 v Spojených štátoch. Lietadlo bolo vytvorené s turbovrtuľovými motormi, pretože v tom čase dovoľovali dosiahnuť letový dosah 12 000 kilometrov. Konkrétne, taký rozsah bol nevyhnutný na „doručenie“ rakiet do Spojených štátov v prípade vojny. Potrebné boli dve koaxiálne protibežné vrtule, pretože keby sa použila jedna vrtuľa, jej priemer by bol 7 metrov. Celkovo bolo vyrobených viac ako 500 lietadiel rôznych úprav.

 

V roku 1951 komisia letectva schválila rozvinutý projekt a už 12. novembra 1952 prototyp T-95 uskutočnil svoj prvý let. Sériová výroba sa začala v roku 1955. Na základe Tu-95 boli vytvorené letecké laboratóriá na rôzne účely, ako aj medzikontinentálny prepravca cestujúcich Tu-114 a jeho transportná verzia.

 

Lietadlo získalo svoje prvé bojové skúsenosti počas operácie ruských vzdušných síl v Sýrii, keď bombardéry zaútočili na teroristické ciele pomocou rakiet. Lietadlo sa zúčastnilo skúšok najmocnejšej termonukleárnej bomby v histórii AN602.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov